پسانداز کردن یکی از مهمترین مراحلی است که برای دستیابی به موفقیت مالی در زندگی، باید آنرا بگذرانید. در واقع پس از کسب درآمد، باید حواستان باشد که نباید همه پولتان را خرج کنید. درصدی از آن، لازم است پسانداز، و پس از مدتی سرمایهگذاری شود. اگر این چرخه را در زندگی مالی خودتان ایجاد کنید، به تدریج دارایی شما نیز بعنوان منبع جدید کسب درآمد، برای شما کار خواهد کرد! این چنین است که در آینده به استقلال مالی رسیده و ثروتمند خواهید شد.
اما سخت ترین قسمت پس انداز کردن، شروع کردنش است! اینکه راههایی را بیابید تا بتوانید پولهایتان را اندوخته کنید تا به اهداف مالی که دارید برسید، برای خیلیها موضوع دشواری است. اما با ادامه این نوشته همراه شوید تا با این راهنمای کوتاه، مرحله به مرحله به شما بگوییم که چطور این کار را آغاز کنید.
۱. مخارجتان را بنویسید
اولین مرحله در پس انداز کردن، این است که تمام مخارجتان را ثبت و ضبط کنید. وقتی از ثبت کردن مخارج صحبت میکنیم، یعنی تک تک قهوهها، روزنامهها و خوراکیهای چند هزار تومانی ناقابلی که میخرید، همهاش را ثبت کنید. وقتی این کار را انجام دادید، آنوقت خرجهایتان را دستهبندی کنید؛ مثلا خرج بنزین، اجاره، خورد و خوراک.
۲. بودجه بندی کنید
پس از اینکه دستتان آمد که خرج و برجتان چیست، حالا میتوانید به راحتی یک جدول بکشید و برای خرجهایتان بودجه بندی کنید. البته توجه داشته باشید که برای بودجه بندی، باید حواستان به درامدتان هم باشد. همچنین زمانی که در حال نوشتن مخارج خود هستید، مخارجی که دائم اما نه هر ماه پیش روی شماست را نیز در نظر بگیرید؛ مثل خرج سرویس خودرو یا لوازم منزل.
۳. برای پس انداز برنامه ریزی کنید
حالا که بودجه بندی کردید، یک قسمتی از برنامه بودجهی خود را به پس اندازتان اختصاص بدهید. تلاش کنید که حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از درآمد خود را بدین منظور کنار بگذارید. اگر مخارجتان آنقدر زیاد است که نمیتوانید این مقدار را پس انداز کنید، باید خرجتان را کم کنید! این کار را با پیدا کردن خرجهایی که آنچنان هم ضروری نیستند شروع کنید، خرجهایی مثل بیرون شام خوردن.
۴. یک هدف مشخص کنید
یکی از بهترین عوامل انگیزه برای اینکه بتوانید پول جمع کنید، این است که یک هدف برای پس انداز کردنتان قرار دهید. به این فکر کنید که اندوختهی خود را دوست دارید در چه راهی خرج کنید؛ مثلا افزودن به مبلغ رهن به بهانهی کاهش اجاره، یا رفتن به یک تعطیلاتی که آرزویش را داشتید. آنوقت حساب کنید که چقدر طول میکشد تا بتوانید بودجهاش را با پس انداز کردن جور کنید.
یک نمونه از اهداف کوتاه مدت و بلند مدتی که میتوانید برای پس انداز کردن در نظر بگیرید اینها هستند:
اهداف کوتاه مدت (۱ تا ۳ سال)
- تامین صندوق مخارج اضطراری (یعنی مخارج ۳ تا ۹ ماه زندگی برای روز مبادا)
- سفر تفریحی
- افزایش مبلغ رهن خانه
اهداف بلند مدت (بالای ۴ سال)
- بازنشستگی
- تامین زندگی فرزندانتان
- خرید مسکن
۵. اولویتهای خود را در نظر بگیرید
پس از بودجه بندی و برنامه ریزی، اهدافی که برای پس انداز کردن در نظر میگیرید بیشترین تاثیر را روی پول جمع کردن شما دارد. پس اهداف بلند مدت خود را همیشه جلوی چشمهایتان داشته باشید تا فراموششان نکنید. خیلی مهم است که آیندهی خود را بخاطر مایحتاج امروزتان از بین نبرید. اینکه اهداف خود را اولویت بندی کنید، به شما کمک میکند تا همیشه دقیقا بدانید که چرا و برای چه در حال پس انداز کردن هستید. مثلا اگر بدانید که به زودی با پس انداز خود قرار است که اتومبیل خود را عوض کنید، راحتتر پولتان را جمع میکنید.
۶. رشد پس انداز خود را نظاره کنید
هر ماه، رشد اندوخته خود را بررسی و نظاره کنید. نه تنها این کار به شما کمک میکند که به برنامه بچسبید، بلکه خواهید توانست مشکلات برنامهریزی خودتان را هم بیابید. با این کار، حتی ممکن است انگیزهتان بیشتر شود و بیشتر هم پس انداز کنید و خیلی زودتر به اهداف مورد نظر خودتان دست یابید.
پس منتظر چه هستید؟ همین حالا دست به قلم شوید و شروع به نوشتن مخارجتان کنید. آیا تا به حال برای پس انداز کردن اقدام جدی داشتهاید؟ اگر شما هم راه و روشی برای تسهیل پس انداز کردن میشناسید در قسمت نظرات با ما و خوانندگان دیگر در میان بگذارید.