صندوقهای سرمایهگذاری مشترک به این صورت عمل میکنند که سرمایهگذارهای مختلف، سرمایههای خود را در یک صندوق مشترک نگهداری کرده، و مدیریت آن صندوق را به دست افرادی حرفهای میسپارند، تا این افراد با اتکا بر تجربه و دانش حرفهای خود، با عمل خرید و فروش سهام یا داراییهای دیگر سودآوری کنند.
دارایی جمع شده در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک معمولا توسط این افراد حرفهای، به ترکیبهای مختلفی مانند اوراق، سهام و یا بصورت نقد و بانک نگهداری میشود. همین ترکیب صندوقهاست که نسبت پاداش به ریسک آنها را کم و زیاد میکند.
هر صندوق سرمایهگذاری مشترک دارای سهمهای مشخصی است، که سرمایهگذاران با خریداری این سهمها، در گذر زمان با افزایش یا کاهش ارزش آنها روبرو میشوند.
سرمایه گذاران صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، به طور مستقیم مالک سهام در شرکتهایی که سهمی از صندوق آن را خریدهاند نمیشوند، بلکه سود و زیان داراییهای کل صندوق به طور برابر بین آنها تقسیم میشود.
مزایای صندوق سرمایهگذاری مشترک
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک یکی از بهترین ابزارهایی هستند که مردم برای افزایش ثروتشان و پس انداز برای دوران بازنشستگی میتوانند از آنها استفاده کنند.
اما چرا بسیاری از سرمایه گذاران نظر خوبی نسبت به این صندوقها دارند؟ برای سرمایهگذاری در این صندوقها پنج مزیت وجود دارد:
سادگی: پس از اینکه یک صندوق سرمایهگذاری مشترک با یک پیشینه خوب پیدا کردید، دیگر نیازی نیست کار چندانی انجام دهید: مدیران صندوق خودشان کارهای سخت را انجام میدهند!
مدیریت حرفهای: مدیران صندوق در مورد خرید و فروش اوراق بهادار موجود در صندوق روزانه تصمیم میگیرند، این تصمیمات بر اساس اهداف صندوق اتخاذ میشوند. به عنوان مثال، در صندوقی که هدفش رشد زیاد است، همه تلاش مدیر بر این است که سودهای بیشتری از بازار سهام به دست بیاورد. در مقابل مدیر یک صندوق که ترکیبش بر پایه اوراق قرضه است، در تلاش است تا با کمترین خطر بالاترین سود را داشته باشد.
توان مالی: در اغلب صندوقهای سرمایهگذاری میتوان با هزینهای حداقل شروع به سرمایهگذاری کرد.
نقدینگی: صندوقهای سرمایهگذاری مشترک در مقایسه با اموال دیگری که دارید (مثل خانه یا ماشین) برای خرید و فروش راحتتر هستند.
تنوع بخشی: این مورد یکی از مهمترین اصول سرمایهگذاری است. اگر تمام سرمایهگذاری شما بر روی یک مدل دارایی باشد، با سقوط ارزش آن مورد خاص ارزش تمام سرمایه شما هم کاهش پیدا خواهد کرد. اما صندوقهای سرمایهگذاری مشترک معمولا بر روی یک ترکیب دارایی سرمایهگذاری میکنند تا ریسک را کاهش دهند.
معایب صندوقهای سرمایهگذاری مشترک
مهمترین عیب صندوقهای سرمایهگذاری این است که شما صرفنظر از چگونگی عملکرد صندوق، باید کارمزد پرداخت کنید.
سرمایه گذاران چنین صندوقهایی معمولا موظف خواهند بود سالیانه هزینهای برای اداره صندوق پرداخت کنند که به این مبلغ نسبت هزینه نیز میگویند که بر اساس درصد کمی از ارزش کل سهام شما (معمولا بین ۱ تا ۳ درصد) تعیین میشود.
علاوه بر این، بسیاری از افراد از عدم نظارت بر صندوقهای سرمایهگذاری راضی نیستند؛ این احتمال وجود دارد که در مورد پیکربندی پورتفوی صندوق اطلاعی نداشته باشید یا نسبت به خریدهای آنها حقی با شما نباشد. با این وجود، چنین چیزی برای سرمایه گذارانی که وقت پیگیری و مدیریت یک پورتفوی بزرگ را ندارند مایه آرامش خاطر است.
انواع صندوق سرمایهگذاری مشترک
بعضی از صندوقهای سرمایهگذاری تنها بر یک دارایی متمرکز هستند مثلا سهام یا اوراق قرضه، اما معمولا صندوقها سرمایهگذاریهای متنوعی دارند. در ادامه با انواع صندوقهای سرمایهگذاری آشنا میشوید که معمولا در شرکتهای مختلف نامگذاریهای خاص خودشان را دارند.
۱. صندوق سرمایهگذاری در سهام: بیشترین ریسک اما بیشترین میزان سود! نوسانات موجود در بازار تاثیر قابل ملاحظهای بر این صندوقها میگذارند. انواع مختلفی از صندوقهای سهام وجود دارند از جمله صندوقهای رشد، صندوقهای درآمد ثابت یا صندوقهایی که هر دو هدف را دارند.
۲. صندوق اوراق قرضه با درآمد ثابت: این صندوقها نسبت به صندوقهای سهامی ریسک کمتری دارند. اوراق قرضه مختلفی وجود دارد، پس باید هر صندوق سرمایهگذاری را به تنهایی مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید میزان ریسک موجود را بسنجید.
۳. صندوق های سرمایهگذاری متوازن یا مختلط: این صندوقها به صورت ترکیبی بر روی سهام، اوراق قرضه و اوراق بهادار سرمایهگذاری میکنند و شاید بخشی از سرمایه را نیز بصورت نقد نگهداری نمایند.
۴. صندوقهای مشترک سرمایهگذاری روی طلا: این صندوقها نیز با خریداری گواهی سپرده سکه طلا تشکیل داده میشوند، که ریسک پایین و همچنین سودآوری پایینی هم دارند.
آیا تابحال در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک سرمایهگذاری کردهاید؟ کدام صندوقها را پیشنهاد میدهید و چرا؟ لطفا دیدگاه خودتان را در مورد این نوع از سرمایهگذاری با ما در میان بگذارید.