آیا به فرایند قیمتگذاری محصولات آشنایی دارید؟ اگر از مشتریان خود بخواهید که برای محصول یا خدماتی که ارائه میکنید بیش از اندازه پول بدهند، آنها به سادگی دست از خرید میکشند! اگر هم حاشیه سود خود را کاهش دهید و قیمت پایینی به مشتری پیشنهاد کنید، ممکن است مشتری فکر کند کیفیت محصول شما خوب نیست که انقدر ارزان است. یک قیمت مطلوب، قیمتی است که با در نظر گرفتن مقدار هزینههای شما، در عین اینکه حاشیه سود بالایی برای شما دارد، همچنان برای خریدار هم جذاب بنظر برسد.
پس با مجله واگویه همراه باشید تا به شما بگوییم از چه روشهایی میتوانید محصول یا خدمات خود را قیمتگذاری نمایید.
۱. بازار را بشناسید
باید کشف کنید که مشتریها چقدر پول میدهند، و رقبای شما هم چقدر قیمتگذاری کردهاند. آنوقت باید تصمیم بگیرید که قیمتی همسان رقبای خود در نظر بگیرید، یا اینکه آنها را از نظر قیمتگذاری شکست دهید. البته فرایند قیمتگذاری کمی احتیاط لازم دارد، چرا که باید در نظر داشته باشید تمام مخارج شما، چه مخارج پیدا و چه پنهان پوشش داده شود.
۲. بهترین روش قیمتگذاری را اتخاذ کنید
قیمتگذاری بر مبنای هزینهها، روشی است که درصد مشخصی به مخارج شما افزوده میشود تا قیمت محصول مشخص گردد. این مخارج اولیه در بین صنایع مختلف، و محصولات مختلف تفاوت دارد.
قیمتگذاری بر مبنای ارزش محصول هم روشی است که در تعیین قیمت، به میزان ارزشی که مشتری برای محصول یا خدمات شما قائل میشود توجه میکند. پس پیش از اینکه برای مشخص کردن قیمت محصول خود دست به ماشین حساب ببرید، مشخص نمایید که کدام رویکرد برای قیمتگذاری مناسب شماست.
۳. هزینهها را حساب کنید
تمام هزینهها را در نظر بگیرید، حتی هزینههایی که بابت توسعه یک محصول یا خدمات صورت گرفته است. آنوقت هزینههای متغیر مانند هزینه بستهبندی، مواد اولیه به کار رفته شده و… را هم حساب کنید. طبیعتا هرچقدر بیشتر بفروشید، هزینههایتان هم بیشتر میشود.
آنوقت حساب کنید که به این قیمت ثابت، چند درصد هزینههای تجارت مانند اجاره، مالیات، حقوقها و… افزوده خواهد شد که باید در قیمت محصول لحاظ کنید. تمام این هزینهها را محاسب کرده، و بر حجم تولید خود تقسیم کنید تا قیمت هر محصول یا خدمت شما مشخص گردد.
۴. قیمتگذاری بر مبنای هزینهها
شما باید به نقطهی سر به سر درصدی حاشیه سود بیفزایید. آنچه در بازار مرسوم است، تجربه شما، و دانش بازار به شما کمک خواهد کرد تا این درصد را تعیین کنید. اگر قیمت بدست آمده خیلی زیاد بنظر میرسید، باید هزینههایتان را کاهش دهید و به نسبت قیمت را هم پایین بیاورید.
البته حواستان بر محدودیت این روش قیمتگذاری هم باشد. در این روش، در نظر گرفته میشود که شما کل محصولات تولید شده خود را به فروش برسانید، اگر چنین اتفاقی نیفتد، سودتان کمتر از آن چیزی خواهد بود که در نظر گرفته بودید.
۵. قیمت گذاری بر مبنای ارزش
برای اینکه بتوانید بر اساس ارزش محصول یا خدمات خود قیمتگذاری کنید، باید بازار فعالیت خود را به خوبی بشناسید. مثلا ممکن است که تولید و توزیع یک سشوار برای شما ۵۰ هزار تومان تمام شود، اما با توجه به ارزشی که در بازار دارد، تصمیم بگیرید آنرا ۱۲۰ هزار تومان بفروشید.
۶. به عوامل دیگر هم بیندیشید
مثلا اینکه مالیات بر ارزش افزوده روی قیمت شما چه تاثیری دارد؟ آیا میتوانید روی بعضی از محصولات حاشیه سود کمتری بگیرید تا در ازای آن کار حجم فروش خود را زیاد کنید؟ شاید لازم باشد که در شهرها، کشورها، و بازارهای مختلف، یا حتی برای فروش آنلاین خود قیمتهای متفاوتی برای محصول خود تعیین کنید.
۷. آماده اصلاح قیمتها باشید
قیمتها به ندرت تغییر میکنند. اما بهرحال مخارج شما، مشتریان، و همچنین رقبای شما ممکن است تغییر کنند، پس شما هم باید قیمتهای خود را اصلاح کنید تا همچنان بتوانید در بازار دوام بیاورید. حواستان را جمع نگه دارید و دائم با مشتریان خود در تماس باشید تا مطمئن شوید که قیمتهایتان مطلوب است.
نظر شما درباره قیمتگذاری چیست؟ فکر میکنید چه موارد دیگری در قیمتگذاری محصول یا خدمات نقش دارند که به آنها اشاره نکردیم؟ لطفا نظرات خود را با ما در میان بگذارید.