انسانها هر روزه با چالشهایی روبرو میشوند که شادی، لذت، ناراحتی و در اکثر مواقع خشم آنها را در پی دارد. اینکه بر سر بسیاری از موارد خشمگین شویم، کاملاً طبیعی است. حتی فردی که قلب رئوفی نیز داشته باشد، گاهی اوقات از کوره در میرود. بااینحال نحوه بروز یا کنترل خشم میتواند اثری ماندگار در زندگی ما داشته باشد. برخی از این آثار بسیار مخرب هستند.
خشم روابط شما را نابود میکند
افراد خشم خود را به شیوههای مختلف بروز میدهند. عدهای از درون آتش میگیرند، اما عدهای دیگر با بهکارگیری کلمات ناپسند، دیگران را هدف قرار میدهند. این کار باعث میشود تا دیگران از شما فاصله بگیرند. نحوه مواجهه با خشم میتواند سبب حس نفرت در میان دیگران شود. انجام این کار به روابط آسیب جدی وارد میآورد.
خشم سبب اختلالات روانی میشود
بسیاری از ما خشم را بهعنوان یک احساس بد تلقی میکنیم. درنتیجه تلاش میکنیم تا بهجای بروز خشم، آن را کنترل کنیم؛ اما فرو بردن خشم از درون نیز میتواند به شما آسیب برساند. هر بار که شما خشم خود را بروز نمیدهید، این حس درون شما انباشته شده و نسبت به احساسات شادی و مثبت وجود شما افزایش مییابد. امری که درنهایت منجر به افسردگی و پریشانی میشود.
خشم سبب آزار افراد بیگناه میشود
آوردن مسائل حلنشده محیط کار به خانه اغلب سبب بروز خشم شما میشود. اگر قادر به خالی کردن این خشم بر سر افراد مستحق آن نباشید، احتمالا عصبانیت خود را بر سر کودکان بیگناه خود در خانه خالی خواهید کرد. شما ممکن است ناخواسته باعث آزار کودک خود شوید. رفتاری که میتواند در درازمدت بر روحیه فرزند شما تأثیر بگذارد.
خشم بر خلاقیت و بازده کاری شما تأثیر میگذارد
خشم میتواند تمرکز شما را کاهش دهد. باوجود خشم، تمرکز بر کارها دشوار میشود. وقتیکه پر از خشم میشوید، نمیتوانید از خود ایدههای خلاقانه به خرج دهید. خشم غیرقابلکنترل، میتواند بر پیشرفت شغلی شما اثرگذار باشد.
خشم بهمانند بومرنگ بهسوی شما بازمیگردد
وقتیکه خشمگین میشوید، کلماتی را برای خالی کردن خشم خود به کار میبرید. در اکثر مواقع از اینکه این کلمات را به کار بردهاید پشیمان خواهید شد. ناراحت کردن دیگران میتواند منجر به بروز احساس گناه، شرمساری و کاهش عزتنفس در وجود شما شود. خالی کردن خشم بر سر دیگران، نهتنها آنها بلکه شما را نیز در بلندمدت آزار خواهد داد.
خشم میتواند منجر به درگیریهای قضایی شود
اگر قادر به کنترل خشم خود نیستید، احتمالا در درگیریها متوسل به کلمات زشت و نیروی فیزیکی خواهید شد. آزار کلامی و جسمی میتواند منجر به پیگردهای قانونی شود و درنهایت شما را به پشت میلههای زندان بیندازد. توسل به خشونت برای جای پارک ارزش زندان رفتن و پیگرد قضایی را ندارد.
خشم میتواند سلامت شما را به مخاطره بیندازد
وقتیکه عصبانی میشویم، بدن هورمونهای استرسزا ترشح میکند. در چنین مواقعی مغز جریان خون به عضلهها را کاهش میدهد. قلب شما تندتر زده و فشار خون شما افزایش مییابد. اگر این اتفاق مرتباً تکرار شود، عوارض زیر در بلندمدت گریبان گیر شما میشوند:
- معده درد
- سردردهای مداوم
- بیخوابی
- فشار خون
- حملات قلبی
- افسردگی
- سکته مغزی
روشهای کنترل خشم
- هر زمان که درگیری بالا گرفت، بهسرعت واکنش نشان ندهید؛ شاید بعدها از اینکه خیلی سریع واکنش نشان داده باشید، احساس پشیمانی کنید. اندکی تأمل کنید.
- ۱۰ نفس عمیق بکشید؛ در صورت لزوم، خود را از موقعیت خارج کنید و سپس با آرامش بازگشته و در مورد موضوع صحبت کنید.
- وقتیکه خشم شما فرو نشست، تصمیم بگیرید که آیا این موضوع ارزش دردسر را دارد؛ اکثر اوقات، دلایل خشمگین شدن، بسیار بیارزش هستند.
- اگر میتوانید، ماجرا را خاتمه دهید، اما هرگز رفتار بد را تحمل نکنید؛ به شیوهای کاملاً آرام به طرف مقابل بفهمانید که از صحبتها و واکنش او عصبانی شدهاید، درنتیجه آنها متوجه اشتباه خود خواهند شد. اگر نمیتوانید مسئله را فیصله دهید، حداقل حرف دلتان را بزنید. با این کار حالتان بهتر خواهد شد.
شما چه تجربیاتی درباره خشم و کنترل آن دارید؟ آیا خود شما یا یکی از اطرافیانتان در کنترل خشم خود دچار مشکل هستید؟ لطفا نظرات خودتان را با ما در میان بگذارید.