آیا به دنبال ایجاد اعتماد به نفس در کودکان خود هستید؟ همانطور که میدانید اعتماد به نفس از حس رقابت و شایستگی سرچشمه میگیرد. یک کودک متکی به نفس، نیازمند درکی مثبت و واقعی از تواناییهای خویشتن است. این امر از دستاوردهای بزرگ و کوچک نشات میگیرد. گاهی اوقات کلمات امیدبخش شما میتواند این روحیه را تقویت کند، به خصوص زمانی که طرف مقابل شما کودکان باشند.
برای افزایش اعتماد به نفس عاشق کودک خود باشید
این موضوع کاملا مشخص است، اما احتمالا مهمترین چیزی است که میتوان به کودک خود منتقل کرد. حتی اگر این کار ناقص انجام شود، همیشه مقدار زیادی عشق به کودکان منتقل خواهد شد. کودک شما نیازمند حس دوست داشته شدن و پذیرفته شدن است. این حس از درون خانواده آغاز شده و در گروههای دیگر نظیر گروه دوستان، همکلاسیها و جامعه بسط مییابد. اگر گاهی بر سر کودک خود فریاد میزنیم یا او را نادیده میگیریم، حتما باید او را بغل کرده و پس از عذرخواهی، عشقمان را به او منتقل کنیم. عشق بدون شرط پایههای محکم اعتماد و اطمینان را میسازد.
در صورت لزوم او را تشویق کنیم
خیلی مهم است تا کودک خود را تشویق کرده و بازخوردهای مثبت به او منتقل کنیم؛ زیرا کودکان، بهخصوص در سنین پایین، ارزش و موفقیتهای خود را بر اساس تفکرات ما اندازهگیری میکنند. بااینحال در تشویق کردنهای خود واقعبین باشید. اگر کودکی اشتباه میکند یا در مهارت خاصی استعداد ندارد، تلاش او را ستایش کرده اما غیر واقع بینانه نتایج کارش را تحسین نکنید. به او بگویید که لزومی ندارد در هر کاری بینقص باشید.
به کودک خود برای هدفگذاریهای واقعبینانه کمک کنید
وقتیکه کودک شما به سراغ ورزش فوتبال میرود، اینکه فکر کند در نهایت راهی تیم المپیک میشود خیلی خوب است؛ اما اگر نتوانست حتی در تیم مدرسه موفق باشد و همچنان به فکر عضویت در تیم المپیک بود، بهتر است تا کمی واقعبینانه هدفگذاری کند. به کودک خود برای هدفگذاریهای واقعبینانه کمک کنید تا کمتر حس شکست به سراغ او بیاید.
به او انعطافپذیری را بیاموزید
هیچکس در هر کاری موفق نمیشود. همیشه موانع، شکستها، انتقادات و دردهایی در سر راه وجود دارند. از این موانع بهعنوان تجارب آموزشی استفاده کنید تا اینکه آنها را شکست یا ناامیدی ببینید. ازاینرو کودکان یاد میگیرند که موانع بخش طبیعی زندگی بوده و باید مدیریت شوند. اگر کودک شما در یک امتحان ناموفق بود، هرگز به او نگویید که «تو هیچوقت در این درس موفق نخواهی شد.» در عوض به او بگویید که بار دیگر چه قدمهایی برای رسیدن به موفقیت بردارد.
تزریق استقلال و ماجراجویی به کودک
کودکان متکی به نفس تمایل به امتحان ماجراجوییهای جدید بدون ترس از شکست دارند. این ماجراجوییها در کودکان کم سن و سال نیازمند مراقبت از دور است. شرایطی را فراهم کنید که او بتواند کارهایی را برای خود انجام داده و احساس کند که فضا برای این کارها امن است. برای مثال به او یاد بدهید که چگونه یک ساندویچ درست کند و سپس اجازه دهید تا خودش این کار را بدون حضور شما انجام دهد. تجربههای تازه میتواند اعتماد به نفس فرزند شما را در مواجهه با شرایط جدید تقویت کند.
از علایق کودک خود حمایت کنید
هرکسی در کاری بهتر از دیگران است و اگر کودک شما متوجه استعداد خود شده است، بسیار خوشایند خواهد بود. بهعنوان والدین، به علایق کودکان خود احترام گذاشته و آنها را تشویق کنید، حتی اگر این تمایلات باب میل شما نباشند. اگر کودک شما در این راه به موفقیت دست یافت، او را تحسین کنید. اگر استعداد پسر شما در گیتار زدن است، از کار او، تا زمانی که به درس و تکالیف مدرسهاش لطمه نمیزند، حمایت کنید.
قوانینی را تدوین کرده و در اجرای آنها استوار باشید
کودکان وقتیکه متوجه میشوند که مسئولیتشان چیست و چه انتظاری از آنها میرود، بیشتر احساس اعتماد به نفس میکنند. حتی اگر کودک شما تصور کند که قوانین شما بسیار دستوپاگیر هستند، اعتماد به نفس او در رعایت قوانین شما افزایش مییابد. هر خانهای قوانین متفاوتی دارد و این قوانین در طول زمان و بنا به سن کودک تغییر میکنند.
قوانین خانه شما باید کاملا شفاف و روشن باشند. یادگیری و پیروی از قوانین به کودکان حس امنیت و اطمینان میدهد. درنتیجه هرچه کودکان بزرگتر میشوند مسئولیت بیشتری را میپذیرند. گاهی کودکان تحت تاثیر همسالان خود قرار گرفته و میگویند «نه من این کار را انجام نمیدهم.» گاهی این اتفاق هم میتواند خوشایند باشد، زیرا نشان از اعتماد کودک به خود دارد.