خبرنامه ایمیلی

کسب و کار

چگونه با دوست خود یک کسب و کار راه بیندازید؟

راه اندازی کسب و کار با دوست

اگر قصد دارید بهترین دوستتان را به شریک تجاری خودتان تبدیل کنید، قبل از این کار باید ۱۱ نکته‌ای که در این مقاله به شما معرفی می‌کنیم را در نظر داشته باشید!

جالب است بدانید ستون اصلی بسیاری از کسب‌وکارهای موفق، دوستی بوده است. همین حالا خیلی از شرکت‌های معروف در صنایع مختلف، توسط دوست‌های صمیمی اداره می‌شوند.

نیکول زانگارا، نویسنده کتاب دوام دوستی بین زنان می‌گوید: «بیشتر اوقات نمی‌توانیم کسی که قرار است با او کار کنیم را انتخاب کنیم. یکی از مزیت‌های شروع کسب‌وکار با بهترین دوستتان این است که می‌توانید با کسی که واقعا دوستش دارید، برایش احترام قائل هستید و تحسینش می‌کنید وقت بگذرانید. این باعث می‌شود کار کردن برایتان لذت‌بخش‌تر شود».

با این حال، همه می‌دانیم که ترکیب روابط دوستی با مسائل مالی ریسک‌هایی به همراه دارد. پس اگر تصمیم دارید یکی از دوستان صمیمی‌تان را به شریک تجاری خودتان تبدیل کنید باید به نکاتی که در ادامه آورده‌ایم توجه ویژه داشته باشید.

اگر برایتان جالب است به چه مدل‌هایی می‌توانید شراکت کنید اینجا را بخوانید: ۳ نوع مشارکت تجاری که به موفقیت شما کمک می‌کنند.

۱. مطمئن شوید که به عنوان شریک تجاری تفاهم دارید

ویژگی‌هایی که یک نفر را به یک دوست خوب تبدیل می‌کند همیشه باعث نمی‌شود که از او یک شریک تجاری خوب هم بسازد. مثلا دوستتان همیشه دیر می‌کند و وقتی سراسیمه بیست دقیقه دیرتر به مهمانی می‌رسد قابل تحمل است، ولی این عادت در صورتی که در یک جلسه تجاری مهم رخ دهد قابل نادیده گرفتن نیست.

امی کریل می‌داند که تصمیم‌گیری منطقی در مورد شریک تجاری چقدر مهم است. او Smart Mom LLC را با بهترین دوستش تاسیس کرد ولی اختلافات ایجاد شده به قدری بزرگ بود که مجبور شد سهم دوستش را خریداری کند و دیگر در تجارت خود با او شریک نباشد.

او می‌گوید: «دوست بودن کافی نیست، حتی بهترین دوست هم بودن هم کافی نیست. باید مطمئن باشید که از لحاظ تجاری با هم تفاهم دارید. درست مثل سفر کردن! ممکن است بهترین دوست هم باشید ولی اصلا نتوانید با هم به سفر بروید».

او پیشنهاد می‌کند چند سوال از خودتان بپرسید: آیا اخلاق کاری‌تان شبیه به هم است؟ آیا اهداف مشابه دارید؟ آیا قبلا با هم بر سر چیزهایی اختلاف داشته‌اید؟ او اضافه می‌کند: «حتما جواب این سوال‌ها را پیدا کنید و اجازه ندهید هیجان مصنوعی راه‌اندازی یک کسب‌وکار گولتان بزند. این سخت‌ترین مسیر زندگی‌تان است پس باید با خودتان صادق باشید: آیا این فرد کسی است که می‌توانید این مسیر را با او طی کنید؟»

۲. انتظارات و اهداف را تعیین کنید

علاوه بر تفاهم به عنوان شریک تجاری باید مطمئن شوید که اهداف مشابه دارید. زانگارا می‌گوید: «حتما در مورد انتظاراتی که از شروع کسب‌وکار با یکدیگر دارید صحبت کنید. چشم‌اندازتان برای این کسب‌وکار چیست؟ آیا نظرتان یکی است؟»

برای گریس کلاپام و سولونیا تودروس، بنیان‌گذاران The Change School که چند مجموعه آموزشی در بالی دارد این به معنای شفاف‌سازی اهداف – و پایداری – در همان ابتدای کار بود. تودروس می‌گوید: «یک بازه زمانی برای رسیدن به نقاط عطف کلیدی داشته باشید و وضعیت مالی فردی و استارت‌آپ را مرور کنید تا مطمئن شوید که می‌توانید از این بازه‌های زمانی با موفقیت عبور کنید.»

وی اضافه می‌کند که ممکن است همزمان با راه‌اندازی کسب‌وکار به کار کردن روی پروژه‌های مختلف به صورت فریلنس یا مشاغل نیمه وقت نیاز داشته باشید تا بتوانید صورت‌حساب‌ها را پرداخت کنید. حتما باید در مورد زمانی که برای شروع سرمایه‌گذاری در دسترس دارید و همچنین وضعیت مالی‌تان صادق باشید.

رفاقت و تجارت

۳. همه چیز را به صورت کتبی ثبت کنید

در حالیکه هر نوع کسب‌وکاری از لحاظ نیاز به ثبت حقوقی متفاوت است، شما باید باید نوعی مدرک رسمی در مورد شراکت خودتان داشته باشید. کریل می‌گوید: «آدم‌ها معمولا از مواجهه با این مسائل فرار می‌کنند. آنها می‌گویند دوست نداریم با درخواست مدارک کتبی به دوستمان توهین کنیم!

ما بیشتر اوقات به احساساتمان تکیه می‌کنیم. اما این رویکرد در تجارت صحیح نیست. باید قبل از شروع کسب و کار خودتان یک توافقنامه کتبی جامع که شامل تمامی سناریوهای ممکن است برای محافظت از خودتان و رابطه رفاقتتان داشته باشید».

ماریان گیر و کیم استرنگاری، دوستان صمیمی و مالکان رستوران‌‌های معروف در پنسیلوانیا توصیه می‌کنند با یک وکیل متخصص در امور مشارکت ملاقات کنید تا این شراکت را از همه زوایا مورد بازبینی قرار دهید. مثلا، اگر یکی از شرکا دیگر تمایلی به همکاری نداشته باشد چه باید کرد؟ کسب‌وکار را چطور باید ارزش‌گذاری کرد؟ اگر یکی از شرکا فوت کند چه می‌شود؟ وکیل شرایطی که هر دو با آن موافق هستید را ثبت می‌کند.

۴. اجازه ندهید پول به یک مشکل تبدیل شود

اگر مراقب نباشید پول می‌تواند میانه شما و بهترین دوست‌تان را به هم بزند. امی ویکر که شریک تجاری بهترین دوستش، برندن ویلی است می‌گوید: هیچ وقت اجازه ندهید امور مالی تجاری و شخصی با هم قاطی شوند. در عوض، یک حساب تجاری باز کنید که هر دو به آن دسترسی داشته باشید.

ویکر اضافه می‌کند: «همچنین قبل از شروع سرمایه‌‌گذاری توافق کنید که باید در مورد تمامی جنبه‌های مالی کسب‌وکار شفافیت وجود داشته باشد. هیچ کدام از طرفین نباید بدون آگاهی و رضایت شریک دیگر وجهی را از حساب مشترک تجاری‌تان خارج کند.»

استخدام یک حسابدار یا کمک گرفتن از یک نفر برای اداره امور مالی کمک می‌کند مسائل مربوط به پول جنبه شخصی نداشته باشد. کتی گلر مایرز، یکی از بنیان‌گذاران Chatterbox PR با بهترین دوستش هتر زل می‌گوید: «ما یک حسابدار برای اداره مالیات‌های شخصی استخدام کردیم چون هر دو مسئول کنار گذاشتن و پرداخت کردن مالیات‌های شخصی خودمان هستیم».

۵. کار را از تفریح جدا کنید

شارون فورناسیاری ماهر، یکی از بنیان‌گذاران و طراح RJ Square  که سازنده چمدان بچگانه است می‌گوید او و شریک تجاری/بهترین دوستش مگی، تلاش می‌کنند روابط‌شان با هم قاطی نشود. او توضیح می‌دهد: «با این که کارمان را از روی میز آشپزخانه شروع کردیم، می‌دانستیم که این همکاری را باید یک تجارت در نظر بگیریم. بله دوستی ما را به هم نزدیک کرد، ولی دانش تجاری و نقاط قوتی که با هم به اشتراک گذاشتیم باعث شد موفق شویم و دوستی‌مان حفظ شود.»

البته وقتی شایعات آبدار یا عکس بامزه‌ای از فرزندتان دارید صحبت کردن فقط در مورد کار راحت نیست. هتر کارسون از شرکت Onboardly معتقد است او و شریک تجاری‌اش (و همچنین بهترین دوستش) رنه وارن کاملا مشخص می‌کنند که آیا در مورد مسائل شخصی صحبت می‌کنند یا کاری. او می‌گوید: ما قبل از اینکه چیزی بگوییم که ممکن است سوءتفاهم ایجاد کند می‌گوییم نظر دوست یا نظر بنیان‌گذار. با این روش یک نظر شخصی را از نظری که واقعا جایی در تجارت ندارد جدا می‌کنیم.

مردیت سیلور اسمیت، یکی از بنیان‌گذاران Project Bond  که هدف آن فراهم کردن خدمات و منابع ارزشمند برای خانواده‌های دارای فرزند خوانده است همراه با بهترین دوستش، باربارا دیجانجی که یک مددکار اجتماعی است دو راه تماس مجزا دارند – یکی تجاری و یکی معمولی – تا مکالمات متمرکز و سازمان یافته داشته باشند.

شریک تجاری و دوست

۶. نقش‌هایتان را بر اساس نقاط قوتی که دارید تعریف کنید

متخصصانی که با آنها صحبت کردیم معتقدند انتخاب کردن شریک تجاری با نقاط قوت مکمل – و نه مشابه – برای موفقیت ضروری است. امی هاف که FitKit.com را با دوست صمیمی‌اش بت (که اتفاقا خواهرش هم هست)‌ راه‌اندازی کرد معتقد است داشتن مهارت‌های متفاوت به تعریف کردن نقش‌ها و وظایف روزانه کمک می‌کند.

او توضیح می‌دهد: بت بازاریابی و فروش، توزیع، موجودی انبار، امور مالی و کارهای عقب مانده را اداره می‌کند. من هم به عنوان متخصص تناسب اندام چهره محصول هستم و روابط عمومی، برنامه تمرین و تعامل با مشتری را اداره می‌کنم. ما یک تیم خوب هستیم. هیچوقت نمی‌توانم کاری که او می‌کند را به همان خوبی انجام دهم.

استفانی الن، یکی از بنیان‌گذاران Dream Dinners که به خانواده‌هایی که غذای خانگی درست می‌کنند کمک می‌کند، همراه با بهترین دوستش تینا کونا معتقد است وقتی در مورد وظایف تصمیم‌گیری کردید، اجازه دهید شریک‌تان کارش را انجام دهد و دست از تردید و دخالت کردن بردارید. او می‌گوید: «به شریک‌تان اطمینان کامل داشته باشید و اجازه دهید وظایف روزانه‌اش را انجام دهد. از زمین بازی او خارج شوید».

۷. پیروزی‌های کوچک را جشن بگیرید

شروع یک کسب‌وکار از صفر کار سختی است، پس حتما باید با مثبت‌نگری انگیزه شریک (و دوستتان) را حفظ کنید. مایرز می‌گوید: «یک محیط پرورش‌دهنده و حمایت‌گر ایجاد کنید که در آن واقعا از پیروزی‌های یکدیگر شاد شوید. ما هر دو تجربه کار کردن در محیط‌های مختلف را داریم، در نتیجه محیطی که در آن حمایت و مهربانی هر روز شکوفاتر می‌شود خوشحال کننده است».

جشن گرفتن پیروزی‌های کوچک تاثیر زیادی روی تقویت روحیه دارد. ویکر معتقد است: «من و شریکم تلاش می‌کنیم هر نظر مثبتی که وجود دارد را به رسمیت بشناسیم و آن را بررسی کنیم. ما هر عکسی که خوانندگان با کتاب‌مان پست می‌کنند را برای هم می‌فرستیم. ما مشتاقانه نقاط عطف و دستاوردهایمان را به رسمیت می‌شناسیم و موفقیت‌های کوچک را برای ایجاد اشتیاق و انگیزه جشن می‌گیریم».

۸. تمام مدت ارتباط داشته باشید

وقتی شک دارید آن را ابراز کنید – چه کاری که شریک‌تان انجام داده گیج‌تان کرده و چه پروژه‌ای که باید انجام دهید نگران‌تان می‌کند. زانگارا می‌گوید: اجازه ندهید سرخوردگی‌ها روی هم جمع شوند چون باعث ایجاد تنش می‌شوند. نه پرخاشگر منفعل باشید و نه خجالتی. هر دو باید قاطع باشید و احساساتی که دارید را صادقانه بیان کنید.

کارسون یک قانون کلی برای اجتناب از ارتباط نادرست دارد: اگر مساله به رد و بدل کردن بیشتر از دو یا سه ایمیل نیاز داشته باشد از تلفن استفاده کنید. این کار مانع سردرگمی و ناراحتی شده و باعث می‌شود کار زودتر انجام شود.

ولی یادتان باشد که رابطه حرفه‌ای که دارید درست مثل روابط دیگر نیاز به رسیدگی دارد. سیلور اسمیت می‌گوید: ویژگی‌های یک رابطه سالم درست مثل ویژگی‌های یک شراکت تجاری سالم است. رابطه باید مدام مورد رسیدگی قرار بگیرد. همیشه نکات مثبت، منفی و چیزهایی که قابل پیشرفت هستند را ارزیابی کنید.

جر و بحث و آشتی شریک تجاری

۹. نحوه مدیریت کردن اختلاف را یاد بگیرید

اختلاف اجتناب ناپذیر است، حتی بین سازگارترین و خونسردترین دوستانی که شریک تجاری هستند. چیزی که تفاوت ایجاد می‌کند نحوه اداره اختلافات است. تودروس می‌گوید: سطحی از انعطاف‌پذیری و پذیرای آزمون و خطا بودن موقع شروع کسب‌وکار مهم است.

به این فکر کنید که چقدر برایتان مهم است مساله‌ای که پیش رو دارید طبق نظر شما اداره شود. اگر بلافاصله نتوان تصمیم شرکتی گرفت، باید اعتماد و اختیار کافی بین شرکا برای مالکیت – و مسئولیت – برخی از تصمیمات وجود داشته باشد. در برخی از موارد، بهتر است تصمیم‌گیری بین دپارتمان‌ها یا حوزه‌های کسب‌وکار تقسیم شود. همه تصمیمات لزوما مورد قبول همه نیستند.

آلن معتقد است او و شریکش در شرکت‌شان تلاش می‌کنند در مورد نقطه نظرات یکدیگر کنجکاو باشند تا اختلافات را پشت سر بگذارند. او می‌گوید: سوالات زیادی می‌پرسیم تا دیدگاه فرد مقابل را متوجه شویم. این کار باعث می‌شود نسبت به موقعیت‌ها واکنش شدید نشان ندهیم.

ویکر می‌گوید در مورد اختلافات مربوط به اشتباهات یکدیگر باید هر روز بخشیدن را تمرین کرد. او می‌گوید: «بله، شریک‌تان فراموش کرده دکمه ارسال سفارش خریدی که باید دو روز پیش فرستاده می‌شد را بزند. بله، خواب مانده‌اید و نتوانسته‌اید در یک کنفرانس خیلی مهم شرکت کنید. بله، هیچ کدام روابطی که می‌توانست تبلیغات رایگان زیادی در رسانه‌های اجتماعی به همراه داشته باشد را پیگیری نکرده‌اید. اشکالی ندارد. همه اینها حل می‌شود».

یادتان باشد که هر کسی اشتباه می‌کند. نباید به دنبال سرزنش کردن باشید، مهم نیست که چه کسی مقصر بوده باشد. ساده‌ترین راه از بین بردن مشارکت و دوستی، کینه به دل گرفتن است!

۱۰. دوستی‌تان را تقویت کنید

اجازه ندهید با شروع تجارت دوستی‌تان فراموش شود. در این صورت ممکن است چیزی که در وهله اول باعث شده با هم باشید را از دست بدهید. سیلور اسمیت می‌گوید: «یکی از مهم‌ترین جنبه‌های محافظت از دوستی متمایز کردن تجارت و لذت است. برای وقت گذراندن با هم بدون پرداختن به مسائل کاری وقت بگذارید. ممکن است فکر کنید وقت زیادی با هم می‌گذرانید، ولی این بدان معنا نیست که سلامت رابطه دوستی‌تان در حال پیشرفت است».

ناندا موافق بوده و می‌گوید او و هیل چند دقیقه اول روز کاری را به عنوان دوست در کنار هم سپری می‌کنند (او توضیح می‌دهد: هر وقت دوستی‌مان را تقویت می‌کنیم، رابطه کاری‌مان هم بهتر می‌شود). اگرچه او قبول دارد که مرز بین دوستی و شراکت گاهی اوقات به درستی مشخص نیست، ولی همین کار هم برایشان پیامد مثبت داشته است. او می‌گوید: «طراحی وب‌سایتی که چند هفته بابت آن تلاش کرده بودیم، در یک شبی که کنار هم صبح کردیم تازه به نتیجه رسید! بعضی از بهترین کارهایمان زمانی انجام شده که در حال تفریح بودیم چون این زمانی است که از یکدیگر الهام می‌گیریم».

۱۱. در صورت لزوم از هم دوری کنید

وقتی با بهترین دوستتان رابطه کاری و اجتماعی دارید قطعا گاهی اوقات به دوری از او نیاز دارید. ویکر توصیه می‌کند: مرخصی بگیرید و اصرار کنید که شریک‌تان هم این کار را انجام دهد. مخصوصا وقتی استرس زیادی وجود دارد و اعصاب هم را خورد می‌کنید خجالت نکشید و به شریک‌تان بگویید که نیاز به یک روز مرخصی یا تعطیلات آخر هفته دارید. یا حتی ساعت نهار طولانی‌تر برای ریلکس کردن و آرام کردن ذهنتان داشته باشید.

فاصله گرفتن از کار باعث می‌شود کنترل‌تان را از دست ندهید و کمک می‌کند از پا در نیایید و در نتیجه دچار آسیب عاطفی و اقتصادی نشوید. هر از گاهی فاصله گرفتن و استراحت کردن در نهایت به موفقیت کمک می‌کند.

این هم از ۱۱ موردی که باید هنگام شراکت کاری با دوست و رفیق صمیمی‌تان مد نظر داشته باشید. شما نظرتان چیست؟ فکر می‌کنید برای شراکت تجاری دو دوست چه موارد دیگری باید در نظر گرفته شود؟

نظر شما چیست؟

برای ارسال نظرتان اینجا کلیک کنید