طبیعی است که همیشه به دنبال بازار کار مناسبی باشیم که خصوصیات ویژهای داشته باشند. مثلا هنوز اشباع نشده باشند، بتوان از آن درآمد مناسبی داشت، و مهمتر از همه اینکه اگر تخصص آن کار را فرا گرفتید، برایتان کاری پیدا شود!
چنین خصوصیاتی را در یک بازار کار میتوان در شغلهایی جستجو کرد که تحولات جامعه و کشور در سالهای اخیر، باعث توسعه و توجه بیشتر به آنها شده است. به طور مثال، با تصویب طرح تحول سلامت در زمینهی بازار کار پزشکی شاهد پدیدار شدن ظرفیتهای جدیدی در این حوزه بودیم.
یا مثلا در دوران پسابرجام، گردشگران خارجی که به ایران سفر میکنند به میزان قابل توجهی افزایش داشته است؛ موضوعی که نشان میدهد مشاغلی مانند راهنمای گردشگری میتواند درآمد خوبی را رقم بزند.
وبسایت واگویه در ادامه هفت شغلی را که به نظر میرسد با توجه به شرایط فعلی جامعه دارای بازار کار خوبی هستند برای شما بر شمرده است. ادامهی این مطلب را از دست ندهید.
۱. بازار کار دارو سازی
برای اینکه به یک دکتر داروساز تبدیل شوید، حدودا به ۶ سال تحصیل، و گذراندن حدود ۲۰۷ واحد نیاز دارید. اما نکته اینجاست که با پاس کردن ۱۴۰ واحد از دروس خود، و البته به شرط داشتن معدل قابل قبول، میتوانید کارت انجمن داروسازان را دریافت نمایید. با داشتن این کارت هم، میتوانید تا پایان یافتن دورهی تحصیلی خود، به عنوان قائم مقام مسئول فنی داروخانهها به فعالیت بپردازید.
بعد از فارقالتحصیل شدن هم، فرصتهای شغلی بیشتری پیش پای شماست. مثلا میتوانید خودتان داروخانه تاسیس کنید، یا میتوانید در کارخانههای داروسازی مشغول شوید و…
تقریبا یک سال پیش، رئیس سازمان غذا و دارو اعلام کرد که سرانه مصرف دارو در ایران، ۵۰ دلار است. بنابراین شما با یک بازار ۴ میلیارد دلاری روبرو هستید که ظرفیت کسب و کار قابل توجهی دارد.
۲. بازار کار دندانپزشکی
برای اینکه به یک دندانپزشک عمومی تبدیل شوید و بتوانید در این بازار کار به فعالیت و کسب درآمد بپردازید، حدودا به ۶ سال تحصیل، و گذراندن ۲۱۷ واحد نیاز دارید. پس از این دوره هم، برای اینکه بتوانید مطب خود را تاسیس کنید، باید طرح خدمت در مناطق محروم را طی کنید.
تجهیزات دندانپزشکی گران قیمتند، اما همانطور که میدانید درآمد دندانپزشکی هم بسیار بالاست. آنقدر این بازار کار پر درآمد است که داوطلبان کنکور، از زمان دبیرستان برای قبول شدن در آن رشته برنامه ریزی میکنند.
طبق آمار، در حال حاضر حدود ۱۸ هزار دندانپزشک عمومی، و حدود ۳ هزار متخصص رشتههای مختلف دندانپزشکی در ایران مشغول به فعالیت هستند. بدین ترتیب برای هر ۲۷ هزار ایرانی، یک متخصص دندانپزشکی وجود دارد، و این یعنی یک بازار کار بزرگ برای دندانپزشکهای متخصص.
۳. بازار کار طب فیزیکی
طبق آنچه گفته شده، نرخ رشد جمعیت سالمندان در ایران، ۴ برابر نرخ رشد جمعیت است! این در حالی است که همین حالا حدود ۷ درصد از جمعیت کشورمان بالای ۶۰ سال سن دارند. یعنی دقیقا همان گروهی که اغلب نیاز به خدمات فیزیوتراپی و یا توانبخشی دارند.
البته نیاز به متخصصین طب فیزیکی، در دنیا هم رو به افزایش است. یک منبع آمریکایی، شغل فیزیوتراپیست را دومین شغل در حال رشد سریع در دنیا در سال ۲۰۱۷ معرفی کرده است. با توجه به اینکه درآمد شاغلین در این بازار کار در سال ۲۰۱۷ بیشتر از ۸۵ هزار دلار بوده است، بنابراین با یک بازار کار بزرگ و رو به رشد روبرو هستید.
۴. بازار کار راهنمای گردشگری
با توجه به اینکه ورود گردشگران خارجی به کشور افزایش قابل توجهی داشته است، بازار کار تورلیدری مخصوصا راهنمای گردشگران خارجی بسیار گرم است. تورلیدر، فردی است که بر نقاط گردشگری یک شهر و تاریخچه آنها تسلط کامل دارد، و وظیفهاش راهنمایی مسافران و ارائه توضیحات مربوط به هر اماکن گردشگری است.
طبق آمار، از سال ۱۳۹۲ تا ۹۵، ۲۰ میلیون گردشگر خارجی وارد ایران شدهاند، و بیش از ۳۲ میلیارد دلار، معادل ۱۲۸ هزار میلیارد تومان برای صنعت گردشگری درآمد به وجود آمده است. تورلیدرها با توجه به میزان فعالیتشان درآمد قابل توجهی دارند، مخصوصا راهنمای گردشگران خارجی که به دلار پول میگیرند و به ریال خرج میکنند!
۵. بازار کار مترجمی زبانهای خاص
همان طور که میدانید مدتی است که کشورهای غیر انگلیسی زبان به بازار اقتصادی ایران وارد شدهاند. کشورهایی مانند چین یا روسیه. بدین ترتیب، نیاز به مترجمین این زبانها بیش از پیش پررنگ شده است و بازار کار گرمی دارد.
این نیاز، اختصاصا در مورد زبان چینی بسیار بیشتر است. چرا که چینیها به واسطه تعصب ملی گرایانهای که دارند، کمتر از دیگر کشورها زبان انگلیسی میآموزند. بنابراین بازار کار مترجمی زبانهای خاص، مخصوصا زبان چینی، داغ داغ است.
در حال حاضر قیمت ترجمه ۲۵۰ کلمه از چینی به فارسی، ۵۹ هزار تومان، و از فارسی به چینی ۸۹ هزار تومان است! این در حالی است که ترجمهی ۲۵۰ کلمه انگلیسی از ۵ هزار تومان شروع میشود.
۶. بازار کار برنامه نویسی وب
فراگیر شدن استفاده از اینترنت و موبایل در کشور، و همچنین تغییر قابل توجه در سبک زندگی مردم، مخصوصا جامعهی جوان، باعث رشد بیش از پیش بازار کار برنامه نویسی وب شده است. فعالیتهای مورد توجه در این بازار، از برنامه نویسی اپلیکیشنهای موبایلی گرفته تا طراحی وبسایتهای اینترنتی وسعت دارد.
نکته قابل توجه این است که فراگیری علم برنامه نویسی و خدمات مرتبط با حوزهی وب، الزاما نیازمند این نیست که رشته تحصیلی و مدارج عالی مرتبط با این حوزه را طی کنید. بلکه به راحتی میتوانید با شرکت در کلاسهای آموزشی یا حتی مطالعه مقالات و کتب آموزشی، توانایی این کار را کسب کنید و به یک متخصص تبدیل شوید.
همچنین یکی دیگر از عوامل رشد بازار کار برنامه نویسی وب، رشد استارتاپها (استارتاپ چیست؟) و استقبال و پشتیبانیهایی است که از شرکتهای نو پا شده است. با توجه به شواهد، درآمد یک برنامه نویس وب در حال حاضر، بین ۲.۵ تا ۱۰ میلیون تومان در ماه است.
۷. بازار کار مدیریت مالی
امروزه دیگر هر بنگاه اقتصادی، برای پیشبرد اهداف خود نیاز به مشاورین مالی دارد. مشاورین مالی، میتوانند با اتکا بر تخصص و تجربهی حرفهای خود، شرکتها را در سرمایهگذاری در حوزههای سودآور راهنمایی کنند.
ازدیاد شرکتهای مالی، همچون شرکتهای سرمایهگذاری، بانکها، کارگزاران بورس و… سبب شده تا مدیران مالی، علاوه بر ارائهی خدمات مشاوره مالی به شرکتها، بازار کار گستردهای پیش روی خود داشته باشند. بر اساس گزارشهای موجود، میانگین درآمد ماهیانهی مدیران مالی، بین ۵ تا ۷ میلیون تومان است.
همچنین توجه داشته باشید، به موجب آگاهی این گروه از اشخاص به جزئیات سرمایهگذاریهای مناسب، علاوه بر حقوق دریافتی مناسب و مکفی، میتوانند با دانش خود، وضعیت مالی خودشان را نیز بهبود ببخشند.
آیا شما در حال حاضر شاغل هستید یا خیر؟ به نظر شما کدام بازار کار در ایران داغ است یا اینکه آیندهی قابل توجهی دارد؟ لطفا نظرات خود را با ما و خوانندگان دیگر به اشتراک بگذارید.