خبرنامه ایمیلی

کسب و کار

مهمترین سوالات مصاحبه‌های استخدامی و جواب آنها

مصاحبه استخدامی

در مصاحبات استخدامی انواع و اقسام سوالات را از شما می پرسند. اما در این میان سوالات خاص تری هستند که بهتر است قبل از مصاحبه ی استخدامی تان آنها را بخوانید تا آمادگی لازم را برای چنین روزی داشته باشید.

همان طور که می دانید برای استخدام شدن، افراد زیادی با هم رقابت می کنند تا بهترین ویژگی ها و توانایی های خود را نشان دهند؛ اما در این میان مدیران و کارفرمایانی که در راس نشسته اند، نهایتا تصمیم میگیرند چه کسی استخدام شود. آن هم با معیارهایی که ظاهرا فقط برای خودشان قابل قبول است. یکی از راه هایی که این دسته از مدیران از آن استفاده می کنند این است که آنقدر متقاضی را با پرسیدن سوال های گوناگون و گاها بی ربط خسته کرده که نهایتا بتوانند او را در فشار قرار داده و تجارب و توانایی هایش را کوچک شمارند؛ البته هدف دیگرشان نیز، بهترین انتخاب از میان آن همه متقاضیست. چرا که می خواهند ببینند در آخر چه کسی از پس تمام آن مراحل و سوالات سخت بر می آید.

طبیعی است که این مساله برای فرد متقاضی سخت است و او باید علاوه بر غلبه کردن بر استرس و اضطرابش، بتواند آن همه فشار فرد سوال کننده را تحمل کرده و ضمن بهترین معرفی و نمایشی که می تواند از خودش داشته باشد، صبر و حوصله اش را نیز حفظ کند. اما راه حل موجود این است که با خواندن سوالات مصاحبه استخدامی و کمی تمرین کردن، بر تمام این مشکلات غلبه کنید و خودتان را در مصاحبه جزء بهترین ها نشان دهید.

یکی از راه حل های دیگر تمرین کردن جلوی آینه است. روشی که واقعا نتیجه بخش بوده و خیلی ها در عمل تاثیرش را دیده اند.کافیست کمی در خانه وقت بگذارید و جلوی آینه جواب ها و واکنش هایی را که باید داشته باشید، تمرین کنید. در این صورت روز مصاحبه هم استرس کمتری سراغتان می آید، هم اینکه روی تمام واکنش ها کاملا مسلط هستید.

در ادامه با واگویه همراه باشید تا با هم بخشی از مهمترین و اصلی ترین سوالات مصاحبه استخدامی را همراه با پاسخ هایشان بخوانیم.

۱. لطفا خودتان را معرفی کرده و توضیحی مختصر از خودتان بدهید

دقت کنید علت اینکه بیشتر مصاحبه کننده ها ابتدا این سوال را می پرسند، این است که متوجه روش و منش کلی شما چه در رفتار و چه در صحبت کردنتان بشوند. سعی نکنید قصه ی حسین کرد را برایش تعریف کنید و از کودکی و شغل رویایی و این گونه موارد برایش بگویید؛ بلکه از تجربیات اخیر کاری خودتان و در رابطه با کار موردنظر آنها توضیحاتی دهید. همچنین سعی کنید رزومه تان را پر و پیمان نشان دهید. البته غلو هم نکنید و آنچه که واقعیت دارد را راجع به خودتان بگویید.

۲. علت اینکه شغل سابق تان را از دست دادید چه بود؟

دقت داشته باشید که نه فقط در مورد این سوال بلکه همیشه و همه جا سعی کنید واقعیت را بگویید. البته این به این معنی نیست که اگر به طور مثال در شرکت قبلی تان شما را اخراج کردند صاف و پوست کنده به فرد مصاحبه کننده بگویید؛ بلکه کافیست کمی سیاست به خرج داده و بگویید من هدفم با هدف آنها سازگار نبود و تصمیم گرفتم راهم را از آنها جدا کنم.

اما اگر به دلایل دیگری مانند تعدیل نیرو عذر شما را خواستند، از واقعیت نترسید و عین این مطلب را به آنها بگویید. بالاخره آنها نیز در همین جامعه زندگی می کنند و قطعا به شرایط بد اقتصادی واقف هستند. همچنین نکاتی که مطابق با شغل درخواستی آنهاست را ذکر کنید و بگویید که توانایی هایتان منطبق با شغلیست که خواستارش هستید، نه شغلی که پیش از این داشتید.

۳. درباره ی نقاط قوت خود توضیحی مختصر دهید

برای ذکر نقاط قوتتان سعی کنید بهترین ویژگی هایی را که تا کنون در سوابقتان داشته اید بگویید. از آن دسته موفقیتهای خود بگویید که ارتباط مستقیم با کار مورد تقاضایتان دارد. مدیران و کارفرمایان اکثرا دوست دارند افراد متقاضی و مورد انتخابشان چندین ویژگی مهم را داشته باشند؛ پس سعی کنید حتما آنها را درباره ی خود ابراز کنید.

اول اینکه سعی کنید خود را بسیار مشتاق و باانگیزه نشان دهید. البته در واقعیت هم باید اینگونه باشید. دوم اینکه بگویید فردی خلاق هستید و دائما ایده ها و ابتکارات جدیدی در ذهن دارید. نکته ی سوم اینکه ابراز کنید توانایی همکاری در جمع های عمومی را دارید و خیلی راحت می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. در آخر هم رضایت خود را نسبت به ساعات کاری زیاد و تا دیروقت ابراز کنید.

۴. درباره‌ی نقاط ضعف خود توضیحی مختصر دهید

می رسیم به نقاط ضعفتان. بهترین راه حل برای پاسخ به این سوال که تقریبا جنبه ای منفی دارد، این است که ابتدا سعی کنید از خودتان سیاست به خرج داده و مصاحبه کننده را بپیچانید. در واقع پاسخ سوال را ببرید به موقعیت مثبت. برای ذکر نقاط ضعفتان باری دیگر از نقاط قوت شروع کرده و آنها را برجسته کنید مثلا بگویید : “یک نقطه ضعف من این است که در گذشته دائما به فکر برطرف کردن آنها بودم، اما از زمانی که سعی کردم نقاط مثبت بیشتری در خودم به وجود بیاورم، حس میکنم دیگر نقطه ضعفی ندارم.”

راه دیگر این است که از نقاط ضعفی که در زندگی شخصی تان وجود دارد استفاده کرده و این گونه نقاط ضعف کاری را پشت آن پنهان کنید. مثلا بگوید: ” از نقاط ضعف من این است که به خانواده و زندگی ام آن طور که باید و شاید اهمیت نمی دهم. در واقع وقتی برای این کار نمی ماند. چون تمام زندگی من در کار خلاصه شده است.” در واقع خودتان را از آن دست آدم هایی نشان دهید که باید به زور از شرکت بیرونتان کنند.

۵. درباره‌ی شرکتی که برایش تقاضای کار داده اید، چقدر اطلاعات دارید؟

یک راه که کمی اطلاعات ابتدایی راجع به شرکت مورد نظرتان کسب کنید این است که سایتشان را با موتورهای جستجوگر پیدا کرده و در آن، قسمتی که راجع به خودشان و زمینه ی فعالیتشان توضیح داده اند، را مطالعه کنید. راه دیگر نیز که ساده به نظر می آید این است که از کارمندان آنجا درباره اش بپرسید. بهتر است از کارمندانی که قبلا آنجا مشغول به کار بوده اند برای این کار استفاده کنید، چرا که ممکن است کارمندان فعلی به خاطر به خطر نیفتادن موقعیت خودشان همه چیز را صادقانه با شما در میان نگذارند.

۶. شغل سابق شما چه مزایا و معایبی برایتان داشت؟

در جواب این سوال می توانید از جنبه ی مثبت شروع کرده و به طور مثال بگویید: ” من در محل کار سابقم خیلی احساس صمیمیت و رفاقت زیادی با همکارانم حس می کردم.”

سعی کنید همینقدر جزئی صحبت کنید. جواب های کلی ممکن است حس ناخوشایندی در فرد مصاحبه کننده ایجاد کند. مثلا نگویید:” من خیلی از محیط آنجا خوشم می آمد.”

بلکه سعی کنید نکات را باز کرده و بیشتر هم ویژگی های مثبت را ذکر کنید. اما اگر خواستید ویژگی منفی ای هم ذکر کنید، در آخر تاکید داشته باشید که شما تمام و کمال وظایفتان را به خوبی انجام می دادید؛ در واقع طوری وانمود کنید که اگر نکته ی منفی ای هم بود از سمت محل کارتان و اعضای آنجا بود. باز هم تاکید می کنیم که هر چه می گویید بگویید اما دروغ نه! نهایتا سعی کنید اظهار کنید با وجود نکات منفی ای هم که بود، با این حال شما موارد خوب و تجارب مثبتی نیز کسب کردید. این مساله نشان می دهد که شما آدم قدر شناسی بوده و وظایفتان را به خوبی می شناسید.

۷. چه توانایی ای در خود می بینید که فکر میکنید در رقابت با دیگر متقاضیان، برنده خواهید شد؟

ممکن است به نظرتان این خیلی سوال مسخره ای بیاید. واقعا هم همینطور است. به شما حق می دهیم. مگر شما می دانید که توانایی بقیه ی متقاضیان چیست که بتوانید بگویید توانایی های خودتان بهتر است یا آنان ؟

به هر حال برای جواب دادن به این سوال سعی کنید بهترین ویژگی ها و مهارت هایی را که دارید مورد هدف قرار داده و آنها را برجسته کنید. در واقع شاید هدف مصاحبه کننده از این سوال این باشد که بفهمد شما خودتان را چگونه محک زده و چقدر اعتماد به نفس دارید که از خود و مهارت هایتان بگویید. با تکیه بر ذکر مهارت هایتان، در واقع نشان می دهید که این فاکتورها در انجام بهتر وظایفتان کمک حال شما خواهند شد. نهایتا سعی کنید چیزی بگویید که مصاحبه کننده قانع شود وجود اینگونه توانایی ها و مهارت ها در شما برگ برنده ی شما و جدا کننده تان از سایر متقاضیان است و مطمئن شود که شما، هم به درد حال حاضرش می خورید و هم آینده اش.

۸. آیا فکر نمی کنید این شغل برای شما کم باشد؟

در جواب این سوال سعی کنید سیاست به خرج داده و نگویید این کار برایتان کم است. فقط طوری رفتار کنید که شما از هر چیز تازه ای درس گرفته و قرار گرفتن در یک موقیعیت جدید، منجر به یاد گرفتن و کسب تجربه های جدید نیز می شود. نهایتا بحث را دوباره به سابقه و توانایی هایتان بکشانید که اگر استخدام آنجا شوید، چه نتایج مثبت و خوبی می توانید برای شرکتشان داشته باشید.

۹. برای چند سال آینده فکر میکنید چه جایگاهی در شرکت ما و یا جاهای دیگر داشته باشید؟

مصاحبه کننده با مطرح کردن این سوال می خواهد متوجه دو مساله بشود. یکی اینکه شما چقدر به فکر پیشرفت کردن و رشد فردی و شخصیتی خودتان هستید؟ آیا اصلا برنامه ای دارید که خودتان را ارتقا داده و به نسخه ی بهتری از خودتان تبدیل شوید؟

قصد بعدی وی این است که میزان بلندپروازی را در شما بسنجد؛ و اما جواب مناسبی که می توانید بدهید این است که اولا سعی نکنید یک رویای بزرگ و غیر واقعی را درباره ی خودتان بگویید. مثلا نگویید: ” می خواهم بهترین خلبان دنیا بشوم.” و یا ” می خواهم مطرح ترین مدیر عامل در جهان بشوم.” بلکه سعی کنید ویژگی هایی را که در جایگاه مورد نظرتان باید آنها را دارا باشید، برشمارید و بگویید باید در اسرع وقت آنها را کسب کنید.

۱۰. اگر شما سوالی از ما دارید، بپرسید.

می توانید اگر چنین سوالی از شما پرسیدند و در واقع دستتان را در پرسیدن هر گونه پرسشی باز گذاشتند، از سوالات بی موردی مثل اینکه ” آیا نهار در شرکت توزیع شده و یا خودمان باید از منزل بیاوریم” ، و یا سوالاتی از این قبیل پرهیزید. سعی کنید سوالاتی بپرسید که نشان دهنده ی اشتیاق و علاقه ی شما به آنها و شرکتشان باشد. مثلا می توانید بپرسید چه جو کلی ای در شرکت و خصوصا میان کارمندان وجود دارد؟ و یا اینکه خود مصاحبه کننده چه نکات مثبت و منفی ای در شرکت و روال کاری آنجا می بیند.

سعی کنید سوالات متفاوت تری را در ذهن خود تصور کرده و آمادگی خودتان را برای هر گونه جوابی ایجاد کنید. باز هم تاکید می کنیم اگر استرس و اضطراب را کنار گذاشته و به خودتان و توانایی هایتان اطمینان داشته باشید، سوالات سختتر و بی ربط تر از اینها را هم می توانید پاسخ دهید.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. لطفا اگر نظر و تجربه ای در این زمینه دارید، آن را با ما و دیگر خوانندگان مجله واگویه در میان بگذارید.

نظر شما چیست؟

برای ارسال نظرتان اینجا کلیک کنید