آیا میدانید موفقیت شغلی چیست؟ و اگر بله، این را هم میدانید که چگونه میتوانید در کار خود موفق باشید؟ همه ما آرزو داریم تا در بخشهای مختلف زندگیمان مخصوصا شغل و تخصصی که داریم یک انسان موفق باشیم. اما آیا برای دستیابی به موفقیت باید بیشتر کار کنیم؟ باید مادرزادی باهوشتر میبودیم؟ آیا ریسک کردن باعث موفقیت میشود یا ریسک نکردن؟
این سوالی است که همیشه در ذهن همه ما وجود داشته و دارد. سوالی که دائما در حال کلنجار رفتن برای یافتن پاسخش هستیم. ما در مجله واگویه قصد داریم تا در این مطلب کوتاه، درباره موفقی شغلی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
موفقیت چیست؟
موفقیت از نظر لغوی یعنی «تحقق یک هدف خاص». برای موفق بودن، باید بتوانید به یک هدف از پیش تعیین شده دست پیدا کنید و از نتیجهی نهایی هم خشنود باشید.
براساس نتایج یک نظرسنجی که با عنوان «اسرار موفقیت شغلی در خاورمیانه و آفریقای شمالی» انجام شد، عوامل مختلفی موجب موفقیت میشوند. پاسخهای دریافتی از شرکتکنندگان، که هرکدامشان از حرفهایهای شغل خود بودند، حاکی از ارتباط نزدیک این عوامل متنوع است.
اکثر شرکتکنندگان ادعا کردند موفق واقعی کسی است که خلاق، مبدع و پیشگام باشد. یکچهارم این افراد اظهار داشتند موفقیتشان حاصل فعالیت در کسبوکاری است که عاشقش هستند؛ و جالب اینکه، فقط عدهی معدودی (۵.۶ درصد) به عواملی چون ثروت و دارایی در تعریف موفقیت اشاره نمودند.
حالا که فهمیدیم موفقیت چیست، طبیعتا موفقیت شغلی هم محقق شدن همین تعریف در زمینه کاری خواهد بود. اگر در شغل خود در زمان مطولب به اهداف مورد نظرتان دست یابید، قطعا انسان موفقی هستید؛ چه یک کارمند باشید، چه یک مدیر عالی و چه یک کارآفرین سختکوش. در ادامه همراه ما باشید تا توصیههایی را برای نیل به سمت موفقیت شغلی برای شما بازگو کنیم.
۱. ارتباطات قوی بسازید یا به قولی شبکه سازی کنید
۹ نفر از هر ۱۰ شرکتکننده در نظرسنجی که از آن یاد کردیم، بر این باور بودند که «شبکهسازی و حفظ روابط» نقش تعیین کنندهای در موفقیتشان داشته است. در هر شغلی، حرفهایترها خوب میدانند که موفقیت شغلی با تکروی ممکن نیست. افراد موفق برای ایجاد و پرورش روابط پایدار، وقت و انرژی صرف میکنند و یک شبکهی ارتباطی متشکل از افراد توانمند و معتمد تشکیل میدهند تا مسیر موفقیت را برای خود هموارتر کنند. البته، توجه داشته باشید که چنین روابطی باید بر مبنای اعتماد، صداقت، درستکاری و ارزشهای مشترک بنا شود.
۲. برای دستیابی به موفقیت شغلی باید سخت کوش باشید
موفقیت مستلزم سرسپردگی به هدف است. به بیان دیگر، باید به این باور برسید که حتی اگر تمام دنیا در مسیرتان مانعتراشی کنند، باز هم میتوانید به مقصدتان برسید. حدود یکسوم شرکتکنندگان (۲۹.۱ درصد) در نظرسنجی که از آن یاد کردیم، ویژگی سختکوشی را علت موفقیت خود دانستند و فقط عدهی معدودی به عامل هوش (۵.۶ درصد) و شانس (۳.۶ درصد) اشاره کردند.
معنی سختکوشی این نیست که کورکورانه قدم بردارید و خودتان را بدون آینده نگری به موانع بکوبید، بلکه باید بدانید چه زمانی به کمک احتیاج دارید و قبل از اینکه خیلی دیر شود، کمک بخواهید. سختکوشی یعنی بدون هیچ شک و تردیدی در مسیر تحقق هدفتان قدم بردارید و هرآنچه را که لازم میبینید انجام بدهید.
افراد سختکوش به نقاط ضعف خود، هم از لحاظ دانش و هم توانایی و مهارت اذعان دارند، و با پشتکار میکوشند که این نقصها را برطرف کنند. دقیقا هم به همین علت است که چنین افرادی در مقایسه با کسانی که مثل کبک سرشان را زیر برف میکنند، موفقترند.
۳. به طور مداوم یاد بگیرید تا به موفقیت شغلی برسید
به گفتهی الوین تافلر، نویسنده و آیندهپژوه آمریکایی: «بیسوادان قرن بیستویکم کسانی نیستند که توانایی خواندن و نوشتن ندارند، بلکه کسانی هستند که نمیتوانند یاد بگیرند، آموختههای قبلی را دور بریزند و مجددا برای یادگیری اقدام کنند.»
تحصیل و یادگیری هر دو پیش از اشتغال آغاز میشوند و نقش مهمی در موفقیت افراد شاغل ایفا میکنند. برترین منابع آموزشی جهت پیشرفت شغلی از دیدگاه شرکتکنندگان در نظرسنجی که از آن یاد شد، به ترتیب اهمیت عبارتند از: دروس دانشگاهی یا دورههای آموزش حرفهای (۱۶.۳ درصد)، دروس آنلاین (۱۰ درصد)، کتاب (۹.۶ درصد)، وبسایتهای تخصصی مشاغل (۷.۵ درصد)، انجمنها یا تالارهای گفتوگوی آنلاین (۷.۱ درصد)، کنفرانسها و همایشها (۴.۳ درصد) و مجلات و نشریات تخصصی حوزهی کسبوکار (۲.۷ درصد).
۴. منابع اطلاعاتی مرتبط با شغلتان را مطالعه کنید
۷۷.۹ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی که از آن یاد شد، خاطرنشان کردند که به مطالعهی مداوم عادت دارند و ۶۹.۶ درصد از نقش حیاتی مطالعه در پیشرفت شغلی سخن گفتند. علاوه بر مطالعهی منابعی که بهطور کلی پیرامون موضوع کسبوکار نوشته شدهاند، به منابع دیگری که بهطور تخصصیتر به شاخهی شغلی خودتان پرداختهاند نیز رجوع کنید.
۵. در کلاسهای آنلاین شرکت کنید
با شرکت در کلاسهای آموزشی میتوانید در یک محیط کاملا ساختار یافته، از دیدگاه کارشناسان بهره ببرید و در گفتوگوهای سالم شرکت کنید. چنانچه به هر علتی قادر به شرکت در کلاسهای حضوری نیستید، میتوانید در کلاسهای آنلاین نامنویسی کنید. ۳۹.۳ درصد شرکتکنندگان در نظرسنجی یاد شده، عنوان کردند که چنانچه این فرصت در اختیارشان قرار داده شود، نسبت به شرکت در کلاسهای آنلاین بیعلاقه نیستند.
۶. در جلسات گفتوگوی گروهی شرکت کنید
عضویت در یک گروه موجب افزایش و استمرار علاقهمندی و همچنین به چالش کشیده شدن و تقویت دانستههایتان میشود. مثلا میتوانید در یک باشگاه کتاب یا هر گروه دیگری با هر موضوعی که علاقهمند هستید، عضو شوید. فرقی هم نمیکند که این گروهها آنلاین هستند یا غیرآنلاین. مهمترین کارکرد گروهها این است که با ایجاد مشارکت بین اعضا، موجب ارتقای دانش میشود. این روزها، بسیاری از مدیران و کارمندان با عضویت در گروههای تخصصی و شرکت در گفتوگوهای فنی میکوشند تا ضمن به اشتراکگذاری دانش خود، از دانش سایرین نیز بهرهمند شوند.
نتیجه گیری
پس برای اینکه در به موفقیت شغلی دست یابید و از کارتان رضایت داشته باشید، ابتدا باید ببینید که چه تعریفی از موفقیت دارید. موفقیت شغلی برای بعضی افراد یعنی بهبود وضعیت مالی یا مثلا دستیابی به موقعیت اجتماعی بالاتر، اما چنین دستاوردهایی در اکثر موارد موجب رضایت و خشنودی حقیقی نمیشوند. خلاصهی کلام اینکه باید بدانید چه نوع موفقیتی واقعا موجب رضایتتان خواهد شد تا بتوانید با تعیین هدف نهایی و قرارگیری در مسیر تحقق هدف به آنچه مدنظرتان است، دست پیدا کنید.
نظر شما در مورد موفقیت شغلی چیست؟ به نظر شما دیگر چه عواملی میتوانند در موفقیت شغلی کمک حال ما باشند؟ لطفا این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و حتما نظرات خودتان را نیز برایمان بنویسید.