آیا میدانید که وظایف مدیریت در یک سازمان چیست؟ یک مدیر که نقش رهبری سازمان را بر عهده میگیرد، مسئول نظارت بر یک بخش یا گروهی از کارمندان در یک شرکت بهخصوص است. از مدیران در بخشهای مختلف سازمانها استفاده میشود و الگوهای کسبوکار نیازمند رهبری و توانایی آنها برای اداره یک ساختار مدیریتی هستند.
کار کردن بهعنوان یک مدیر دستاورد بزرگی است، زیرا فرد نیازمند داشتن مهارتهای بالا در هدایت موفق گروه، نظارت بر عملیات کسبوکار، مدیریت فشار و تعامل سازنده با دیگر اعضا است. مدیران در هر بخشی به روشهای مختلف به بهبود فضای کسبوکار کمک کرده و سبب سوددهی شرکت، سازمان و تقویت روحیه جنگندگی گروه میشوند.
ساختارهای مدیریتی کسبوکار
اگر شما یک فرد حرفهای در حوزه تجارت باشید، شانس اینکه در ساختار مدیریتی یک شرکت جای بگیرید زیاد است. درحالیکه ساختارهای مدیریتی با توجه بهاندازه و ویژگیهای شرکتها متفاوت هستند، دو ساختار محبوب در سازمانها شامل ساختار سلسلهمراتب سنتی و ساختار ناشی از تملق و چاپلوسی میشود.
در ساختار مدیریتی بر پایه سلسلهمراتب، اطلاعات بهطور خطی از بالا به پایین جریان دارد؛ اما در ساختارهای بر پایه چاپلوسی، لایههای کمتری در یک سازمان دیده میشود و هر سطح از کارمندان زیادی تشکیل میشود که با یکدیگر رابطه دارند.
صرفنظر از ساختار مدیریتی، بسیار مهم است که یک کسبوکار از روشهای صحیح برای سازماندهی کارمندان و تضمین تعاملات سازنده استفاده کند.
وظایف مدیریت در یک نگاه
وقتیکه وارد حوزه مدیریت میشویم، انتظار ما رعایت روزانه این وظایف است:
- عملیات روزانه: نقش اصلی یک مدیر اطمینان از عملکرد روزانه سازمان یا گروهی از کارمندان است.
- جذب نیرو: اکثر کارفرمایان انتظار دارند تا مدیران آنها اقدام به جذب و آموزش کارکنان جدید کنند.
- هدفگذاری: یک مدیر اقدام به تشریح اهداف بلندمدت و کوتاهمدت بهمنظور اطمینان از بقای سازمان میکند.
- برقراری ارتباط: اگرچه یک مدیر معمولاً بر گروهی از کارمندان نظارت میکند، اما مدیران نیز تعاملات سازنده با روسای خود داشته و اطلاعات ضروری را از طریق آنها به بخشهای مختلف شرکت منتقل میکنند.
- مدیریت: مدیران وظایف اجرایی را کامل کرده و با دیگر سازمانها در تماس هستند.
- محول کردن وظایف: مدیران کارآمد به کارمندان خود اطمینان داشته و بر اساس نیازهای هر بخش، به آنها وظایفی را محول میکنند.
- انگیزه دادن: یک مدیر بهعنوان رهبر گروه، به کارمندان انگیزه داده و محیطی برای رشد و بالندگی آنها خلق میکند.
- سیاستگذاری: مدیران سیاستهای شرکت را بهمنظور پرورش محیطی که در آن کارمندان برای انجام وظایف خود به یکدیگر وابسته هستند، تدوین میکنند.
- آموزش: اگر فناوریهای جدید وارد یک کسبوکار شوند، کارفرمایان از مدیران برای آموزش پرسنل استفاده میکنند.
- ارزیابی: مدیران بهمنظور تشویق گروه برای رشد، اقدام به ارزیابی دادهها و عملکرد کارمندان میکنند.
مهارتهای لازم برای یک مدیر
یک مدیر برای داشتن عملکردی موفق در رعایت وظایف مدیریت، نیازمند داشتن چنین مهارتهایی است:
- هدایت: در دنیای کسبوکار، مدیران کارمندان را بهمنظور کمک به بهبود جایگاه شغلی آنها هدایت و راهنمایی میکنند.
- سازماندهی: اگرچه سازمانها دارای بخشهای متنوعی هستند، اما مدیران مسئول عملکرد کارمندان بوده و باید محیط کاری یک سازمان را بهخوبی اداره کنند.
- بودجهریزی: بسیاری از مدیران بر مسائل مالی شرکتها نظارت دارند، به این معنی که آنها باید مهارتهای تدوین بودجه را نیز بیاموزند.
- کنترل فشار: دنیای امروزی کسبوکار بسیار رقابتی و پرفشار شده، درنتیجه یک مدیر کارآمد باید بتواند فشارها را کنترل کرده و فضای کسبوکار را بالنده کند.
- انطباقپذیری: تجارت امروزی مرتباً در حال تغییر است و مدیران همواره باید به دنبال فناوریها، ساختارهای مدیریتی و روشهای ارتباطی جایگزین باشند.
- ابتکار عمل: مدیران هیچوقت منتظر دستور رئیس خود برای عملی نمیمانند. در عوض، آنها ابتکار عمل را به دست گرفته و پروژه را در زمان لزوم آغاز میکنند.
- تعامل: بهترین ایدهها معمولاً از دل تعاملات سازنده حاصل میشوند، به این معنی که مدیران همواره باید زمانی را به کار کردن با کارمندان خود و دیگر مدیران و روسا اختصاص دهند.
- مدیریت پروژه: مدیران باید بهمنظور اطمینان از موفقیت پروژه، بر تمامی مراحل آن نظارت داشته باشند و در صورت لزوم دخالت کنند. (مطالعه بیشتر: چگونه یک پروژه را مدیریت کنیم؟)
توصیههای راهبردی برای مدیران جدید
توصیههای راهبری پیشرو میتواند کمکی به مدیران جدید برای سازگاری با محیط کارشان باشد:
- تقویت رفتار حرفهای: بنا نهادن رفتارهای حرفهای مطلوب در محیط کاری، موضوع بسیار مهمی برای یک مدیر است.
- اعتماد: شروع کار با اعتماد، به یک مدیر برای محول کردن وظایف به کارمندان کمک میکند.
- روابط میان فردی: مدیران باید برای کسب اعتماد کارمندان خود، تلاش فراوانی در تقویت روابط میان فردی کنند.
- تغییرات گامبهگام: مدیران باهوش بهجای تغییرات گسترده و فوری در سیستم مدیریتی قبلی، اقدام به بررسی محیط کار کرده و بهآرامی وارد مرحله گذار میشوند.