خبرنامه ایمیلی

پس انداز

چگونه پس‌انداز کردن را به کودکان آموزش دهیم؟

آموزش پس انداز به کودکان

هر کودکی در زندگی اش به زمانی می رسد که والدین باید به او پول به اصطلاح تو جیبی بدهند. در این هنگام کودک خودش یک نیاز مالی را حس می کند و دقیقا هم به همین علت است که به آنها پول تو جیبی می دهند. اما علتی که ما این کار را با بچه ها میکنیم چیست؟ آیا فقط صرف اینکه آنها یک پول تو جیبی داشته باشند و نیاز مالی شان برطرف شود، این کار را میکنیم؟

در وهله ی اول شاید علت دادن پول تو جیبی این نکته باشد، اما ما در واقع هدف های دیگری هم داریم. ما با پول تو جیبی دادن به کودکان به آنها می آموزیم تا بتوانند از همین سن پول هایشان را مدیریت کنند. مزیتی که این کار دارد این است که آنها آزمون و خطا را آموخته و می توانند تجارب بسیاری کسب کنند.اگر کودک در شرایطی پولش را بیهوده صرف کند و نتواند همان پولهای اندکش را نیز پس انداز کند، خودش متوجه خواهد شد که دیگر پولی برایش نمانده و دیگر نمی تواند یک اسباب بازی زیبایی که دلش می خواست را بخرد.

نکته ی تاسف برانگیز این است که چه کودکان و چه گاهی والدین تازه بعد از اینکه تجربه ی تلخ ورشکستگی و بی پولی را چشیدند، متوجه اهمیت پس انداز کردن می شوند و راه ها و اصول درست آن را می آموزند. در ادامه با واگویه همراه باشید تا راه هایی که به فرزندانتان می آموزد چگونه پس انداز کنند را با هم بخوانیم.

۱. با فرزندتان معامله کنید

یکی از راه هایی که می توانید به فرزندتان آموزش دهید چگونه می تواند پول در بیاورد این است که در ازای کارهایی که از او میخواهید برایتان انجام دهد، به وی پول بدهید. مثلا به او در ازای کمک در کارهای خانه، پولی به عنوان جایزه بدهید. از این به بعد مطمئن باشید هر کاری به بگویید انجام می دهد. چون ذوق این را دارد که پول بگیرد و آنها را جمع کند.

در واقع با این کار او یاد میگیرد که چگونه پول دربیاورد. فقط نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که این کار را برای دیگر مواردی که وظیفه اش است و روزانه است، انجام ندهید. چون فرزند باید این نکته را تشخیص دهد که اینگونه کارها با انجام تکالیف و یا مرتب کردن اتاقش تفاوت دارد و نباید برای هر چیزی پول بگیرد.

۲. برنامه‌ریزی را به فرزندتان یاد دهید

اگر فرزندتان پولی از کسی به عنوان هدیه گرفت، می توانید به او بگویید که بخشی از پولش را یا باید در قلکش بیندازد و یا اینکه آن را به حساب بانکی اش بریزد. با این کار او یاد میگیرد که برای پول هایش برنامه داشته باشد و آنها را مدیریت کند.

۳. عادت های پس‌انداز کردن را به او بیاموزید

به او یاد دهید که حتی پول خردهایش را نیز پس انداز کند. علاوه بر این صدقه دادن را نیز به او آموزش دهید. با این کار او متوجه خواد شد که افراد فقیری نیز در دنیا وجود دارند و او می تواند پولش را برای موارد اینچنینی هم خرج کند. مطمئن باشید فرزندان دقیقا به والدینشان نگاه می کنند و همه چیز را یاد می گیرند.

۴. مدیریت مالی را به فرزند خود بیاموزید

یک راهی که برای بچه ها هم جالب باشد این است که چندین پاکت نامه با سایز های مختلف بردارید. سپس به او بگویید رسید تمامی خریدهایش را در آن پاکت ها به ترتیب از مبلغ کم در پاکت کوچکتر تا مبلغ زیاد در بزرگترین پاکت قرار دهد. با این کار فرزنتان به خوبی متوجه می شود که با پول هایش چه کار کرده است. با بررسی کلی آنها در آخر هر ماه می تواند متوجه شود چه خرجی اضافی بوده است.

۵. برای پس اندازش مبلغی کنار بگذارید

زمانی که می خواهید به فرزندتان پول تو جیبی بدهید، سعی کنید اگر برایتان مقدور است کمی بیشتر بدهید تا او با اضافه ای که برایش می ماند بتواند پس انداز کند. اجازه دهید او خودش این کارها را انجام دهد تا با مرور زمان یاد بگیرد. یک راه جالب این است که در مورد قبل که به پاکت ها اشاره کردیم، یک پاکت اضافه تر بردارید و به فرزندتان بگویید این پاکت مخصوص پس انداز کردن پولش است. حتی برای اینکه در نظرش جالب تر بیاید می توانید پاکت ها را با خلاقیت های گوناگونی به طور مثال به دیوار اتاقش بچسبانید. با این کار او انگیزه ی بیشتری گرفته و قطعا همه ی اینها را یاد می گیرد.

۶. پیامدها را برای فرزندتان توضیح دهید

زمانی که فرزندتان چیزی از شما می خواهد که برایش بخرید، از او بپرسید که آیا تمایل دارد با پول های خودش آن چیز را بخرد یا نه؟ برایش توضیح بدهید که این خریدش اگر غیر ضروری باشد چه عواقبی دارد. مطمئن باشید او با واقف شدن به این موضوع خودش بیخیال خرید چیزهای اضافی می شود. البته نکته ای که حائز اهمیت می باشد، این است که هر کسی ویژگی های خودش را دارد. ممکن است فرزند شما ذاتا لجباز بوده و گاهی این سیاست ها روی آن جواب ندهد.

۷. فرزندتان را با بانک آشنا کنید

از همان دوران اولیه کودکی سعی کنید حساب پس اندازی برای او در بانک باز کنید. خودش را به بانک ببرید تا با محیط آن آشنا شود. حساب باز کردن برای بچه ها از سن پایین، این مزیت را دارد که آنها آینده شان تا حدی تامین می شود. مخصوصا اگر از حسابشان پول کمتری برداشت کنند.

۸. خرج کردن را با فرزندتان تمرین کنید

بیشتر بچه ها اولین تجربه خریدشان از سوپر مارکت می باشد. به او یاد دهید برای خرید کردن باید نکاتی را در نظر بگیرد.تفاوت قیمت ها را بررسی کند؛ از زمان های حراج فروشگاه ها استفاده کند؛ از فروشگاه های زنجیره ای خرید کند. با این کار او یاد میگیرد هنگام خرج کردن بهتر فکر کرده و نهایتا مناسبترین گزینه را انتخاب کند.

۹. فرزندتان را دائما مورد تحسین قرار دهید

یکی از موثرترین و مثبت ترین رفتارها در ارتباط با کودکان تحسین کردن می باشد. اینکه اگر او پس انداز موجود در قلکش را به شما اعلام میکند، و شما او را تشویق و تحسین کنید، علاوه بر خوشحالی اش، انگیزه ی بسیار خوبی هم در او ایجاد می کند تا این کارش را ادامه دهد.

۱۰. او را مسئولیت پذیر کنید

آن دسته از کودکانی که سعی می کنند برای مسائل مالی شان تلاش و پیگیری داشته باشند، علاوه بر همین حوزه ی مالی در حوزه های دیگر زندگی شان خصوصا در آینده مسئولیت پذیرتر خواهند شد. نکته ی قابل توجهی که وجود دارد این است که باید به فرزندتان یاد دهید درباره ی مسائل مالی با دووستان خود و خارج از خانه صحبت نکند.

اگر شما با صدای یواش اینها را به او بگویید و به طور مثال درباره ی قبض ها و خرج و مخارج خانه با او اینگونه صحبت کنید، قطعا او یاد میگیرد که این مباحث را باید مخفی و در خانه نگه دارد. امیدوارم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد. لطفا نظرات و تجربیاتتان را در زمینه آموزش پس انداز به کودکان با ما و خوانندگان دیگر مجله واگویه در میان بگذارید.

نظر شما چیست؟

برای ارسال نظرتان اینجا کلیک کنید