خبرنامه ایمیلی

کسب و کار

هوش تجاری یعنی چه و چرا توجه به آن اهمیت دارد؟

هوش تجاری چیست؟

آیا اصطلاح هوش تجاری که این روزها در بیشتر جلسات به کار می‌رود به گوشتان خورده است؟ اگر نمی‌دانید هوش تجاری چیست و چرا برای کسب‌وکار مهم است، در این مقاله به سوالات شما پاسخ داده‌ایم.

آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که چقدر خوب می‌شد اگر می‌دانستید سودآوردترین مشتریان‌تان چه کسانی هستند یا حداقل اگر می‌دانستید چه کسی بیشتر از بقیه از شما خرید کرده است؟ مهم‌تر از این، آیا تا به حال شده با یک مانع مالی روبرو شده و آرزو کرده باشید که ای کاش زودتر آن را کشف می‌کردید؟ فرض کنید به جای داده‌های مربوط به درآمد فعلی می‌توانستید درآمد ماه‌های آتی را نیز پیش‌بینی کنید!

هوش تجاری که ترجمه عبارت business intelligence است، شامل تمامی این موارد و حتی بیشتر است! در این مقاله، به چند سوال متداول در مورد هوش تجاری می‌پردازیم تا به شما کمک کند نسبت به این اصلاحی که اخیرا ترند شده آگاهی کاملی به دست بیاورید. با واگویه همراه باشید.

هوش تجاری یا BI چیست؟

اصطلاح هوش تجاری به برنامه‌هایی اشاره می‌کند که داده‌هایی را جمع‌آوری، ادغام و تحلیل می‌کنند تا به کسب‌وکارها کمک کنند تصمیمات تجاری هوشمندانه‌تر بگیرند. علاوه بر این، ابزارهای BI بینش‌هایی در مورد داده‌های تاریخی و فعلی به اشتراک می‌گذارند و دیدگاه‌های پیشبینی کننده برای آینده فراهم می‌کنند. هدف اصلی هوش تجاری کمک به تصمیم‌گیری مبتنی بر داده است.

هوش تجاری به سازمان‌ها کمک می‌کند تا به تصمیمات بهتری دست یابند، به سرعت به تغییرات بازار پاسخ دهند، و عملکرد خود را بهبود بخشند. این ابزار به ویژه در دنیای رقابتی و پیچیده کنونی، اهمیت زیادی دارد و به سازمان‌ها امکان می‌دهد تا از داده‌های خود بهره‌وری بیشتری داشته باشند.

چرا هوش تجاری برای شرکت‌ها حیاتی است؟

هوش تجاری

شرکت‌ها از راه‌حل‌های BI برای شناسایی و نظارت بر روندها و فرصت‌هایی استفاده می‌کنند که به مقیاس سنجی کسب‌وکار کمک می‌کند. هدف اصلی هوش تجاری، تبدیل داده‌های اطلاعاتی به دانش و در نهایت به تصمیمات استراتژیک و تاکتیکی است. در ادامه پنج عنصر کلیدی برای سرمایه‌گذاری کسب‌وکار روی یک سیستم BI خوب ارائه شده است:

۱. تحلیل رفتار مشتری با BI

شاید شما داده‌های مربوط به مشتری‌های خودتان را در یک سیستم CRM یا یک spreadsheet ساده ذخیره کرده‌اید. با وجود اینکه همین حالا می‌توانید یکجا به تمامی داده‌های مشتری‌هایتان دسترسی داشته باشید، اما سیستم BI یک گام جلوتر رفته و این داده‌ها را تحلیل می‌کند تا با ارائه بینش‌های ارزشمند به عمیق‌تر کردن دانش مربوط به مشتری‌های شما کمک کند.

هوش تجاری داده‌های مربوط به مشتریان سودآور و دلیل سودآوری آنها را برای شما فراهم می‌کند. همچنین نشان می‌دهد که سودآورترین مشتریان چه کسانی و از کجا هستند. علاوه بر این، BI بینش‌هایی در مورد عملکرد مشتری به صورت هفتگی، ماهیانه یا سالانه و سهم کلی آنها از درآمد شما را هم نشان می‌دهد.

۲. کاهش هزینه‌ها

یک سیستم BI هزینه‌های پروژه را به طور کامل نشان می‌دهد. هوش تجاری به شرکت‌ها کمک می‌کند حوزه‌هایی که شانس بالایی برای صرفه‌جویی در هزینه دارند را شناسایی کنند. برای مثال، سیستم BI اطلاعات دقیق در مورد موجودی محصول (product inventory) فراهم می‌کند. و همانطور که می‌دانید کاهش موجودی هم، یک استراتژی خوب برای صرفه‌جوی در هزینه‌ها است!

علاوه بر این، هوش تجاری به شما نشان می‌دهد کدام پروژه‌ها سودآور هستند و کدام پروژه‌ها سودی به همراه ندارند. می‌توانید از این داده‌ها برای تمرکز کردن روی پروژه‌های سودآورتر و کاهش هزینه‌های پروژه‌های دیگر استفاده کنید. علاوه بر این، بینش‌های مربوط به منابع، ساعت‌های کاری بدون درآمد و نرخ بهره‌برداری به کاهش دادن سایر هزینه‌های غیرضروری کمک می‌کند.

۳. کاهش ریسک با هوش تجاری

سیستم BI از تحلیل پیشبینی کننده برای شناسایی ریسک‌های مالی که تداوم کسب‌وکار را تهدید می‌کنند استفاده می‌کند. برای مثال، سیستم BI می‌تواند جریان نقدی فعلی را تحلیل کرده و سود و زیان ماه‌های آتی را پیشبینی کند. بنابراین می‌توانید با توجه به داده‌هایی که در دست دارید، ریسک را کاهش دهید وبه موقع برنامه‌ها و راهکارهای مخصوصی برای کاهش یا مدیریت این ریسک‌ها اجرا کنید.

۴. ساده‌سازی داده‌های پیچیده

داده‌هایی که قابل فهم نباشند هیچ فایده‌ای ندارند. ابزارهای هوش تجاری درک داده‌های پیچیده را با استفاده از تکنیک‌های مجسم‌سازی راحت‌تر می‌کنند. برخلاف داده‌های گیج‌کننده در spreadsheet، برنامه‌های BI داده‌ها را با ابزار بصری متفاوت مانند نمودار، نقشه، اینفوگرافیک و غیره ارائه می‌کنند. این مساله در صورتی که باید مقادیر زیاد داده را به مشتریان نهایی و ذینفعان توضیح دهید مهم‌تر می‌شود.

۵. بهبود راندمان عملیاتی

بر اساس یک تحقیق بازار جدید درباره هوش تجاری، دپارتمان عملیات در یک سازمان اداره کننده اصلی طرح‌های ابتکاری BI است. هوش تجاری می‌تواند عملکرد تیم‌های مختلف را بر اساس KPI های آنها اندازه‌گیری کند و در نتیجه به مدیران کمک کند عملیات را با کارآمدی بیشتری اداره کنند. بدون شک، ابزارهای تحلیل کسب‌وکار به شرکت‌ها کمک می‌کنند ناکارآمدی‌های عملیاتی را شناسایی کنند و داده‌هایی در اختیار آنها قرار دهند تا تصمیمات تجاری هوشمندانه‌تر بگیرند.

جمع بندی

تا اینجا، به این موضوع پرداختیم که چرا برنامه‌های هوش مصنوعی برای شما، شرکت‌ها و هرگونه سازمانی مهم و حیاتی است. هوش تجاری به سازمان‌ها امکان می‌دهد داده‌های خود را به اطلاعات قابل فهمی تبدیل کنند و از آن‌ها برای تصمیم‌گیری‌های استراتژیک و تاکتیکی بهره‌برداری کنند. این سیستم‌ها با تحلیل دقیق داده‌ها، پایش عملکرد، پیش‌بینی ریسک‌ها، مدیریت منابع بهینه‌تر، و بهبود تصمیم‌گیری‌ها به سازمان‌ها در کاهش ریسک‌ها، بهبود عملکرد، و رشد پایدار کمک می‌کنند.

در دنیای پیچیده و رقابتی کنونی، بهره‌برداری از هوش تجاری از اهمیت بسیاری برخوردار است و به سازمان‌ها کمک می‌کند تا به تصمیمات هوشمندانه‌تری دست یابند و به راحتی واکنش نشان دهند. آیا تا بحال تجربه کار با هوش تجاری را داشته‌اید؟ نظر شما در مورد این موضوع ترند چیست؟

نظر شما چیست؟

برای ارسال نظرتان اینجا کلیک کنید