یکی از مهمترین دروسی که همه ما باید در زندگی یاد بگیریم این است که چگونه پول جمع کنیم! و دقیقا همین هم موضوعی است که در مدرسه آموزش داده نمیشود! با این حال، اجرای یک برنامه برای پسانداز، احتمالا منجر به آزادی مالی، آرامش خاطر و در برخی از موارد محقق شدن اهداف شما میشود. پس باید آنرا جدی بشمارید، خودتان یاد بگیرید و به فرزندانتان هم یاد بدهید.
ممکن است به این فکر کنید که:
- به عنوان یک دانشجو چگونه پول جمع کنم؟
- برای خرید خانه چگونه پس انداز کنم؟
- برای عروسی گرفتن چگونه پس انداز کنم؟
- برای فرزندانم چگونه پول جمع کنم؟
- موقع خرید خواروبار چه کار کنم تا بتوانم پول بیشتری پس انداز کنم؟
- یا اینکه به عنوان یک نوجوان چگونه پول جمع کنم؟
چه یک هدف خاص در ذهنتان داشته باشید و چه بخواهید تلاش کنید تا برای روز مبادا پول جمع کنید، یاد گرفتن نحوه پسانداز کردن در صدر لیست اولویتهای بیشتر خانوادهها قرار دارد. پس اگر آمادهاید بیایید یاد بگیریک که چگونه پول جمع کنیم؟ در ادامه چند نکته مفید در این رابطه ارائه شده است.
۱. قوانین پس انداز کردن را بدانید
رویکردی که برای پسانداز کردن انتخاب میکنید به عوامل زیادی بستگی دارد، برای مثال درآمد خانوار، داراییهای فعلی، ثبات شرایط کاری یا میزان مخارج کلی ماهیانه. هر روش پسانداز مناسب گروه خاصی از افراد است، ولی چند قاعده کلی برای ایجاد ذهنیت پسانداز کردن و توسعه عادت آن وجود دارد، که ما در ادامه ۲ تا از آنها را بررسی میکنیم.
قانون ۳۰ روز
به بیان ساده، اگر برای خریدن چیزی وسوسه شدهاید ۳۰ روز صبر کنید! پولی که قرار بود بابت این آیتم یا فعالیت خرج کنید را کنار بگذارید. نگران نباشید جایی نمیرود! تنها کاری که باید بکنید صبر کردن است.
قانون سی روز باعث میشود انگیزه خریدتان را ارزیابی کنید و به نظر بسیاری از افراد یکی از بهترین روشهای پسانداز کردن است. این کار مانع از خریدهای بیبرنامه میشود و یک فضای روانشناختی فراهم میکند تا واقعا در مورد کاری که میخواهید با پولتان بکنید فکر کنید. البته این روش تنها در رابطه با آیتمهای غیرضروری قابل اجرا است.
قانون 20/30/50
این قانون اطمینان حاصل میکند که پول کافی برای ضروریات دارید و همزمان نیاز به لذتهای زندگی را نیز انکار نمیکند. این قانون به این صورت است:
- 50 درصد از درآمد صرف ضروریات میشود؛ چیزهایی که برای زندگی روزمره به آنها نیاز دارید، برای مثال اجاره خانه، خواروبار، برق، آب و غیره.
- 30 درصد از درآمد بعنوان پس انداز صرف رویاهایی که برای آینده دارید میشود؛ برای مثال بازنشستگی، هزینه تحصیلات فرزندان، بازپرداخت بدهی یا یک سفر یک ساله.
- 20 درصد از درآمد صرف حال میشود. بله درست است. میتوانید از این بخش برای خوشگذرانی استفاده کنید. میتوانید این بخش از درآمد را صرف رستوران رفتن، کلاسهای ورزشی یا کنسرتی کنید که همیشه برای شرکت در آن علاقه داشتید.
۲. بودجه ماهانه برای خودتان مشخص کنید
ضربالمثل قدیمی “کسانی که برنامهریزی نمیکنند در حقیقت برای شکست خوردن برنامهریزی میکنند” به طور خاص در مورد پسانداز کردن صدق میکند. بودجه بندی و پیروی از آن برای پسانداز پول برای آینده ضروری است. گفتن این مساله راحت، اما انجام دادنش دشوار است. پیگیری کردن بودجه میتواند یک چالش واقعی باشد.
برای اینکه بودجه بندی و بعد هم پیگیری برنامهی زندگیتان مطابق بودجهای که بستهاید برایتان راحتتر شود، میتوانید از اپلیکیشنهای متعددی که برای همین منظور طراحی شدهاند استفاده کنید. اگر نشد، از یک دفترچه معمولی شروع کنید. چند هفته هر خرجی میکنید را در آن بنویسید، سپس با توجه به آنچه مستند شده، برای هفتهها و ماههای بعدتان بودجه بندی کنید.
اگر خواستید از اهمیت بودجه بندی بیشتر بدانید این مطلب را مطالعه کنید: به چه دلایلی باید بودجه بندی کنیم؟
۳. پولی که دارید باید برایتان کار کند
پسانداز کردن با استفاده کردن از پول پسانداز شده فرق دارد. اگر پول خود را جایی مثل زیر بالشتان نگهدارید، خب با گذر زمان و رشد تورم، ارزش خودش را از دست میدهد. بنابراین اگر بتوانید پولی که جمع کردهاید را جایی نگه دارید که زاینده باشد، عالی خواهد شد.
مثلا حسابهای کوتاه مدت در بانکها مقدار مشخصی روی پس انداز شما سود پرداخت میکنند. اگر به دنبال کسب سود بیشتری هم باشید، میتوانید به سراغ برخی از صندوقهای سرمایهگذاری مشترکی بروید که بعضی از شرکتهای سرمایهگذاری یا کارگزاریهای بورسی ارائه میدهند.
چه مبالغ اضافی را کم کم جمع کنید و چه مبلغی را یک باره به حسابتان واریز کنید، میتوانید از آن صندوقها سود سالانه قابل توجهی دریافت میکنید. هر زمان که بخواهید میتوانید هم میتوانید پولتان را واریز و برداشت کنید. البته به خاطر داشته باشید که سرعت نقد شدن پول شما در این صندوقها مقداری در مقایسه با بانک کمتر است.
اگر میخواهید در اینباره بیشتر بدانید اینجا را بخوانید: چقدر سرمایه گذاری کنیم و چقدر پس انداز؟
۴. پولهای اضافی را جمع کنید!
هر هزار تومانی که پسانداز میکنید، به تدریج به صدها هزار تومان تبدیل خواهد شد. پس هنگام انجام هر خریدی، هر پول خردی که باقی میماند را به حساب پسانداز خودتان اضافه کنید. این دیدگاه که این ۵۰۰ تومان و آن ۱۳۰۰ تومان که کسی را گدا یا پولدار نکرده، دیدگاه صحیحی نیست.
همیشه این ضربالمثل معروف را در ذهنتان مرور کنید که قطره قطره جمع گردد، وانگهی دریا شود!
دوستان، حواستان باشد که پسانداز کردن مستلزم انضباط فردی است و هیچ وقت کار آسانی نبوده و نخواهد بود. مخصوصا در جایی که هزینه زندگی بالا است. با این حال، با داشتن ذهنیت مثبت، رعایت چند قانون، بودجه بندی و توانایی کنار گذاشتن پول، میتوانید پسانداز کنید. پس تسلیم نشوید!
امیدواریم این مطلب چند نکته مفید برای پول جمع کردن در اختیارتان گذاشته باشد. اگر شما هم برای پس انداز راههای خاصی میشناسید یا تست کردهاید، لطفا تجربیات خودتان را ما در میان بگذارید. بعلاوه اینکه یادتان نرود در شبکههای اجتماعی صفحه واگویه را دنبال کنید.