خبرنامه ایمیلی

سبک زندگی

چه تفاوتی میان عزت نفس و اعتماد به نفس وجود دارد؟

عزت نفس اعتماد به نفس

ممکن است واژه‌ی اعتماد به نفس را به مراتب شنیده باشید. اما باید بدانید که به جز اعتماد به نفس، چیزی به نام عزت نفس هم وجود دارد. برای عزت نفس هنوز اتفاق نظری برای یک تعریف دقیق و قطعی به وجود نیامده، اما اکثر مردم عزت نفس را با واژه هایی مانند عشق، آرامش و رشد می‌شناسند. در واقع عزت نفس بر روی نحوه‌ی مواجهه‌ی ما با مشکلات و استرس‌هایی است که در زندگی‌مان وجود دارد. در ادامه با مجله واگویه همراه باشید تا این دو مفهوم را دقیق‌تر بررسی کرده و متوجه تفاوت‌های میان آنها بشویم.

باید دقت کنیم که هر دو مفهوم اعتماد به نفس و عزت نفس کاربرد متفاوتی دارند. کسی که دارای اعتماد به نفس بالایی می باشد، الزاما عزت نفس بالایی ندارد. به طور مثال یک بازیگر بسیار مطرح و توانا را در نظر بگیرید که بر خلاف اینکه توانایی و جسارت و اعتماد به نفس بالایی دارد؛ که همه ی اینها لازمه ی شغلش نیز می باشند، از طرفی دارای گونه ای اضطراب و عزت نفس پایین هم هست. حال باید ببینیم چه چیزی باعث این اتفاق که بیشتر شبیه یک تضاد است، شده؟ برای ادامه ی بحث دوباره به اصل واژه های اعتماد به نفس و تعریف دقیقترشان می پردازیم.

عزت نفس چیست؟

ریشه ی این واژه از کلمه ی esteem”” که به معنای “عزت و ارج و قرب” است، و از کلمه ی ” aestimare ” به معنای ” سنجش و ارزیابی” گرفته شده است. در واقع عزت نفس یعنی اینکه شما از خودتان چه تصوری دارید و خودتان را چگونه می بینید. به معنای بهتر یعنی چقدر خودتان را دوست داشته و برای خود ارزش و احترام قائلید؟

عزت نفس یک پایه ی احساسی دارد که به مدل فکری شما و نوع برخوردتان با مشکلات و چالش های زندگی برمی گردد. این ویژگی به طور کاملا مستقیم بر ارتباطات شما چه به صورت فردی و چه به صورت اجتماعی تاثیرگذار است. در واقع ریشه ی اسن حس به تجربه های متفاوت زندگی خصوصا در کودکی برمیگردد. به طور مثال اگر فردی در سن کودکی اش مورد آزار و اذیت قرار گرفته و یا تجربه ای تله داشته باشد، قطعا این موارد بر روی عزت نفس کنونی اش تاثیر منفی ای می گذارد. در واقع این تجربه های مهم و حساس زندگی ما هستند که به وجودآورنده ی این حس و ارزیابی آن در خودمان می شوند.

اگر در میان اطرافیانتان دقت کرده باشید، کسانی که عزت نفس بالایی دارند، از خودشان و از آن چیزی که هستند رضایت دارند. این حس آنقدر در این گونه افراد زیاد و قوی می باشد که آنها لزومی نمی بینند به کارها و رفتارهایی دست به دامان شوند تا مجبور شوند حس خوبی راجع به خودشان پیدا کنند؛ چرا که این حس خوب را خود به خود نسبت به خودشان دارند.

آنها به تمام چیز ها و تمام کسانی که در اطرافشان هستند، احترام گذاشته و ارزش قائل می شوند. آنها همچنین از انعطاف پذیری و قدرت سازگاری بالایی برخوردارند. یعنی به آسانی می توانند با هر شکستی مواجه شده و خودشان را از سختی ها نجات دهند. عزت نفس داشتن باعث می شود که افراد به راحتی ببخشد و از دیگران با روی باز پذیرایی کند. پذیرای تمام رفتارهای آنها باشد، چرا که چنین فردی از قدرت مدارای بالایی برخوردار است. پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را هم بخوانید: چگونه عزت نفس خود را افزایش دهیم؟

اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس که از ریشه‌ی “fidere” به معنای “اعتماد داشتن” آمده است، یعنی اینکه شما در انجام یک کاری و یا یک هدف خاصی خودتان و توانایی هایتان را باور داشته باشید. خیلی مواقع افرادی که در حوزه های مربوط به تخصصشان، عمیق‌تر شده و به اصطلاح استاد و بلد آن کار می شوند، دارای اعتماد به نفس بالاتری نیز می شوند.

چرا که این توانایی ها و مهارتهایشان است که باعث افزایش اعتماد به نفسشان شده و از طرفی موفقیت هایی که کسب می کنند نیز در افزایش این عامل تاثیر بسزایی دارد. ممکن است برای شخصی پیش بیاید که در حوزه ای که خودش تخصص نداشته اعتماد به نفس کافی نداشته باشد که این مساله تا حد زیادی درست و طبیعی به نظر می رسد. چرا که همان طور که گفتیم این مهارت ها و توانیی ها و دانش یک فرد است که اعتماد به نفسش را ساخته و با پیشرفت ها و کسب موفقیت ها زیادتر نیز می شود.

طی تحقیقاتی که روانشناس مطرح آمریکایی به نام “مازلو” انجام داده است، باید میان اعتماد به نفس داشتن به معنای یک ویژگی فردی، و اعتماد به نفس داشتن درباره ی مهارت ها وتوانایی ها که پیشتر به آن اشاره کردیم، تفاوت قائل شویم. اعتماد به نفسی که شما راجع به مهارت ها و توانایی هایتان دارید، با واژه ی “خودکارآمدی” نیز قابل تعریف می باشد.

اگر بخواهیم در این معنا دقیقتر شده و به آن وارد شویم باید بگوییم اینکه شما به خودتان باور داشته باشید که در انجام کاری و هدفی قطعا موفق خواهید شد و توانایی رو به رو شدن با مشکلات و چالش های زندگی را دارید، یعنی به معنای واقعی خودکارآمد هستید. اما تفاوتی که خودکارآمدی با مدلی از اعتماد به نفس به معنای یک ویژگی فردی دارد، این است که فرض کنید فردی در حرفه ای بسیار ماهر است و از خودکارآمدی بالایی بهره مند می باشد، اما اعتماد به نفس به عنوان یک ویژگی فردی را ندارد. درست مانند مثالی که بالاتر راجع به یک بازیگر کاربلد زدیم. این مطلب را از دست ندهید: چگونه اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم؟

تفاوت اصلی کجاست؟

همان طور که پیشتر هم اشاره کردیم افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند، الزاما عزت نفس بالایی ندارند. عزت نفس یک بنیان احساسیست که سبب می شود شما بدانید چقدر برای خود ارزش قائل هستید. عزت نفس شماست که تعیین می کند چه رفتار و تفکر یداشته باشید. اما اعتماد به نفس باور فرد درباره ی رسیدن به یک هدف و انجام کاری خاص بود که فرد قلبا باور دارد به این امور دست می یابد.

افاردی که اعتماد به نفس بالا دارند، خودشان را برای روبه رو شدن با هر نوع سختی و چالشی آماده کرده اند. این اعتمادی که آنها به خودشان پیدا کرده اند در واقع ریشه اش، باور به توانمئی های فردیست و یا اینکه یک کار موفقیت آمیز را به خوبی پشت سر گذاشته اند.

امیدواریم مطلب فوق برای شما مفید واقع شده باشد. لطفا نظرات و تجربیاتتان را با ما و دیگر خوانندگان واگویه در میان بگذارید.

نظر شما چیست؟

برای ارسال نظرتان اینجا کلیک کنید